Ostatnio wzięłam się za pieczenie własnego pieczywa. Mam jeszcze problem z niektórymi mąkami aby ciasto wyrosło jak powinno. Wczoraj upiekłam własne bułeczki razowe i muszę przyznać, że ten eksperyment udał się bez dwóch zdań:) Oczywiście chętnie podzielę się przepisem, może ktoś z Was się skusi i też je zrobi:)
Składniki:
300 g. mąki pszennej
300 g. mąki żytniej razowej
300 ml mleka
40g świeżych drożdży
1 łyżeczka miodu
2 łyżki oliwy
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka czarnuszki
Przygotowanie:
Do ciepłego mleka dodajemy oliwę. Do osobnej miseczki kruszymy drożdże, dodajemy miód i zalewamy mlekiem z oliwą aby przykryło drożdże, odstawiamy na 10 minut.
Mieszamy razem sól, mąkę pszenną, mąkę żytnią, czarnuszkę, pozostałe mleko i zaczyn z drożdżami- dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości na około godzinę, półtorej.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką, rozciągamy i kroimy nożem na 6 równych części i w rękach formujemy bułeczki, nacinamy ostrym nożem na krzyż, układamy zachowując odstęp na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie smarujemy wierzch mlekiem.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy bułki około 20 minut, aż zbrązowieją.
Składniki:
300 g. mąki pszennej
300 g. mąki żytniej razowej
300 ml mleka
40g świeżych drożdży
1 łyżeczka miodu
2 łyżki oliwy
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka czarnuszki
Przygotowanie:
Do ciepłego mleka dodajemy oliwę. Do osobnej miseczki kruszymy drożdże, dodajemy miód i zalewamy mlekiem z oliwą aby przykryło drożdże, odstawiamy na 10 minut.
Mieszamy razem sól, mąkę pszenną, mąkę żytnią, czarnuszkę, pozostałe mleko i zaczyn z drożdżami- dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości na około godzinę, półtorej.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką, rozciągamy i kroimy nożem na 6 równych części i w rękach formujemy bułeczki, nacinamy ostrym nożem na krzyż, układamy zachowując odstęp na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie smarujemy wierzch mlekiem.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy bułki około 20 minut, aż zbrązowieją.
Komentarze