Tym razem napiszę dla Was o miodach. Jestem miłośniczką wszelkiego rodzaju miodów, mają zbawienne działanie na nasz organizm. Zwłaszcza teraz w czasie gdy na dworze robi się chłodniej o wiele chętniej sięgamy po miód. Każdy miód ma inne właściwości. Warto jest najpierw poczytać na ten temat przed zakupem słoika miodu. Może akurat ten zakupiony przez Was nie jest właściwy na np. Wasze dolegliwości. Dodatkowo każdy miód jest bogaty w aminokwasy, witaminy z grupy B, miedź, żelazo, wapń, mangan, potas, sód i cynk, fosfor.
Rodzaje miodu to temat warty przybliżenia i naprawdę warto poznać właściwości lecznicze miodu czyli najstarszego i naturalnego leku.
Miód wielokwiatowy – kolor jasnokremowy do żółtobrązowego, w zapachu przypomina pszczeli wosk.
Działanie: wzmacnia organizm, dodaje energii, jest wysokokaloryczny, ale lekkostrawny, stosowany w chorobach serca, nadciśnieniu, pomaga w schorzeniach żołądkowo-jelitowych, działa uspokajająco, łagodzi nerwice i depresje, łagodzi alergie, astmę, katar sienny.
Miód lipowy – kolor jasnożółty lub złotożółty, silny zapach kwiatu lipy, smak ostry z nutką goryczy.
Działanie: łagodzi stany depresyjne, niepokój i bezsenność, działa przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo, łagodzi zapalenie oskrzeli, płuc, grypę i kaszel, polecany w cukrzycy.
Miód spadziowy – kolor brunatnozielony, zapach lekko korzenny, w smaku lekko cierpki, ale nadal łagodny
Działanie: bardzo bogaty w składniki mineralne, wykazuje wysoką aktywność antybiotyczną, stosowany w astmie, nieżytach dróg oddechowych, gruźlicy, łagodzi choroby układu krążenia.
Miód wrzosowy – kolor od jasno- do ciemnobrązowego lub czerwonobrunatnego, łagodny w smaku, charakterystyczna konsystencja ciągnącej się galaretki.
Działanie: stosowany w chorobach wątroby i dróg żółciowych, zwiększa odporność, chroni przed zakażeniami, leczy stany zapalne jamy ustnej i gardła, pomocny w schorzeniach nerek i dróg moczowych, stosowany w leczeniu prostaty.
Miód gryczany – kolor ciemno- herbaciany lub brunatny, zapach kwiatu gryki, smak ostry, zdecydowany.
Działanie: polecany w stanach zmęczenia fizycznego i psychicznego, nerwic, łagodzi objawy nadciśnienia i miażdżycy, używany w leczeniu stanów zapalnych nerek i dróg moczowych, stosowany u diabetyków i innych chorobach metabolicznych, łagodzi stany zapalne stawów, sprzyja regeneracji tkanki kostnej.
Miód akacjowy – kolor kremowy, jasny do słomkowożółtego, lekki zapach kwiatu akacji, smak delikatnie mdły.
Działanie: polecany dla diabetyków, stosowany w schorzeniach nerek, dróg moczowych i kamieniach nerkowych, pomaga załagodzić zaburzenia trawienia, choroby żołądkowo-jelitowe.
Miód rzepakowy – kolor kremowy, białawy do żółtego, mocny zapach rzepaku, smak łagodny.
Działanie: łagodzi schorzenia wątrobowe i stany zapalne dróg żółciowych, stosowany w problemach z nerkami i drogami moczowymi, polecany w chorobach układu krążenia i nadciśnieniu, łagodzi szkodliwe działanie używek.
Jeśli podobał Wam się mój artykuł, piszcie, komentujcie, polubiajcie i subskrybujcie bloga:)
Rodzaje miodu to temat warty przybliżenia i naprawdę warto poznać właściwości lecznicze miodu czyli najstarszego i naturalnego leku.
Miód wielokwiatowy – kolor jasnokremowy do żółtobrązowego, w zapachu przypomina pszczeli wosk.
Działanie: wzmacnia organizm, dodaje energii, jest wysokokaloryczny, ale lekkostrawny, stosowany w chorobach serca, nadciśnieniu, pomaga w schorzeniach żołądkowo-jelitowych, działa uspokajająco, łagodzi nerwice i depresje, łagodzi alergie, astmę, katar sienny.
Miód lipowy – kolor jasnożółty lub złotożółty, silny zapach kwiatu lipy, smak ostry z nutką goryczy.
Działanie: łagodzi stany depresyjne, niepokój i bezsenność, działa przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo, łagodzi zapalenie oskrzeli, płuc, grypę i kaszel, polecany w cukrzycy.
Miód spadziowy – kolor brunatnozielony, zapach lekko korzenny, w smaku lekko cierpki, ale nadal łagodny
Działanie: bardzo bogaty w składniki mineralne, wykazuje wysoką aktywność antybiotyczną, stosowany w astmie, nieżytach dróg oddechowych, gruźlicy, łagodzi choroby układu krążenia.
Miód wrzosowy – kolor od jasno- do ciemnobrązowego lub czerwonobrunatnego, łagodny w smaku, charakterystyczna konsystencja ciągnącej się galaretki.
Działanie: stosowany w chorobach wątroby i dróg żółciowych, zwiększa odporność, chroni przed zakażeniami, leczy stany zapalne jamy ustnej i gardła, pomocny w schorzeniach nerek i dróg moczowych, stosowany w leczeniu prostaty.
Miód gryczany – kolor ciemno- herbaciany lub brunatny, zapach kwiatu gryki, smak ostry, zdecydowany.
Działanie: polecany w stanach zmęczenia fizycznego i psychicznego, nerwic, łagodzi objawy nadciśnienia i miażdżycy, używany w leczeniu stanów zapalnych nerek i dróg moczowych, stosowany u diabetyków i innych chorobach metabolicznych, łagodzi stany zapalne stawów, sprzyja regeneracji tkanki kostnej.
Miód akacjowy – kolor kremowy, jasny do słomkowożółtego, lekki zapach kwiatu akacji, smak delikatnie mdły.
Działanie: polecany dla diabetyków, stosowany w schorzeniach nerek, dróg moczowych i kamieniach nerkowych, pomaga załagodzić zaburzenia trawienia, choroby żołądkowo-jelitowe.
Miód rzepakowy – kolor kremowy, białawy do żółtego, mocny zapach rzepaku, smak łagodny.
Działanie: łagodzi schorzenia wątrobowe i stany zapalne dróg żółciowych, stosowany w problemach z nerkami i drogami moczowymi, polecany w chorobach układu krążenia i nadciśnieniu, łagodzi szkodliwe działanie używek.
Jeśli podobał Wam się mój artykuł, piszcie, komentujcie, polubiajcie i subskrybujcie bloga:)
Komentarze