Przejdź do głównej zawartości

Rodzaje i właściwości miodów

Tym razem napiszę dla Was o miodach. Jestem miłośniczką wszelkiego rodzaju miodów, mają zbawienne działanie na nasz organizm. Zwłaszcza teraz w czasie gdy na dworze robi się chłodniej o wiele chętniej sięgamy po miód. Każdy miód ma inne właściwości. Warto jest najpierw poczytać na ten temat przed zakupem słoika miodu. Może akurat ten zakupiony przez Was nie jest właściwy na np. Wasze dolegliwości. Dodatkowo każdy miód jest bogaty w aminokwasy, witaminy z grupy B, miedź, żelazo, wapń, mangan, potas, sód i cynk, fosfor.
Rodzaje miodu to temat warty przybliżenia i naprawdę warto poznać właściwości lecznicze miodu czyli najstarszego i naturalnego leku.

Miód wielokwiatowy – kolor jasnokremowy do żółtobrązowego,  w zapachu przypomina pszczeli wosk.

Działanie: wzmacnia organizm, dodaje energii, jest wysokokaloryczny, ale lekkostrawny, stosowany w chorobach serca, nadciśnieniu, pomaga w schorzeniach żołądkowo-jelitowych, działa uspokajająco, łagodzi nerwice i depresje, łagodzi alergie, astmę, katar sienny.

Miód lipowy – kolor jasnożółty lub złotożółty, silny zapach kwiatu lipy, smak ostry z nutką goryczy.

Działanie: łagodzi stany depresyjne, niepokój i bezsenność, działa przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo, łagodzi zapalenie oskrzeli, płuc, grypę i kaszel, polecany w cukrzycy.


Miód spadziowy – kolor brunatnozielony, zapach lekko korzenny, w smaku lekko cierpki, ale nadal łagodny
Działanie: bardzo bogaty w składniki mineralne, wykazuje wysoką aktywność antybiotyczną, stosowany w astmie, nieżytach dróg oddechowych, gruźlicy, łagodzi choroby układu krążenia.


Miód wrzosowy – kolor od jasno- do ciemnobrązowego lub czerwonobrunatnego, łagodny w smaku, charakterystyczna konsystencja ciągnącej się galaretki.
Działanie: stosowany w chorobach wątroby i dróg żółciowych, zwiększa odporność, chroni przed zakażeniami, leczy stany zapalne jamy ustnej i gardła, pomocny w schorzeniach nerek i dróg moczowych, stosowany w leczeniu prostaty.


Miód gryczany – kolor ciemno- herbaciany lub brunatny, zapach kwiatu gryki, smak ostry, zdecydowany.
Działanie: polecany w stanach zmęczenia fizycznego i psychicznego, nerwic, łagodzi objawy nadciśnienia i miażdżycy, używany w leczeniu stanów zapalnych nerek i dróg moczowych, stosowany u diabetyków i innych chorobach metabolicznych, łagodzi stany zapalne stawów, sprzyja regeneracji tkanki kostnej.

Miód akacjowy – kolor kremowy, jasny do słomkowożółtego, lekki zapach kwiatu akacji, smak delikatnie mdły.
Działanie: polecany dla diabetyków, stosowany w schorzeniach nerek, dróg moczowych i kamieniach nerkowych, pomaga załagodzić zaburzenia trawienia, choroby żołądkowo-jelitowe.


Miód rzepakowy –  kolor kremowy, białawy do żółtego, mocny zapach rzepaku, smak łagodny.

Działanie: łagodzi schorzenia wątrobowe i stany zapalne dróg żółciowych, stosowany w problemach z nerkami i drogami moczowymi, polecany w chorobach układu krążenia i nadciśnieniu, łagodzi szkodliwe działanie używek.

Jeśli podobał Wam się mój artykuł, piszcie, komentujcie, polubiajcie i subskrybujcie bloga:)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Hovĕzi gulaš – Czeski gulasz wołowy na piwie

Ten gulasz to jedno z moich ulubionych czeskich dań. Zawsze gdy jadę na wycieczkę do Czech zajadam się nim popijając ciemne piwko:) Niebo w gębie. Po powrocie z tegorocznego urlopu z Czech postanowiłam po raz pierwszy odtworzyć ten gulasz w mojej kuchni. Szczerze mówiąc było już bardzo nie daleko od oryginału:) Niestety zabrakło również knedlików, ale zrobiłam do niego placki z cukinii, smakowało równie dobrze. Zapraszam po przepis i życzę Wam smacznego:) Składniki: 500–600 g wołowiny 2 cebule szczypta cukru 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju, masła lub smalcu 2–3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 8 ziarenek czarnego pieprzu pół butelki jasnego piwa 2 kromki chleba razowego pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego kminku pół łyżeczki majeranku sól i pieprz do smaku 8 ziarenek czarnego pieprzu Przygotowanie: Wołowinę kroimy w kostkę. Obsmażamy na gorącym tłuszczu na dużym ogniu, mieszając. Następ

Śledzie z musztardą francuską i suszonymi pomidorami

Święta, święta i po świętach, ale mamy jeszcze sylwestra i uważam że to danie pasuje na niego idealnie. Na Wigilijny stół robiłam te przepyszne, lekko pikantne śledzie. Rozeszły się jak tak zwane świeże bułeczki:)Mogę je spokojnie polecić również jako dodatek na stół do sylwestrowej imprezki:) Zapraszam po przepis. Składniki: 5 płatów śledziowych 2 łyżki musztardy francuskiej pół papryczka chilli bez nasion 200 g suszonych pomidorów wraz z oliwą 1 cebula ok 2-3 łyżki octu balcamicznego świeżo zmielony pieprz olej rzepakowy Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie ok 2 godzin, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kawałki, wrzucamy do miski. Do śledzi dodajemy cebulę posiekaną w piórka, musztardę, pomidory pokrojone w paseczki razem z oliwą, chilli pokrojoną w cieniutkie plasterki, ocet, świeżo mielony pieprz. Wszystko dobrze mieszamy i przekładamy do miseczki. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, żeby się przegryzły wszystkie smaki. Smacznego:)

Syrop Imbirowo- miodowy z kurkumą eliksir zdrowia

Dziś właśnie zrobiłam świeży syrop imbirowo- miodowy, który gości u mnie w domu przez cały rok. Dlaczego akurat ten syrop? Imbir: zapobiega dolegliwościom w chorobie lokomocyjnej, morskiej, po narkozie. Imbir wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dlatego stosuje się go przy przeziębieniach. Ponadto imbir przynosi ulgę chorym stawom, ponieważ rozgrzewa organizm. Korzeń imbiru jest świetny na wzdęcia, działa rozkurczowo i żółciopędnie. Ma ochronny wpływ na żołądek, zapobiegając powstawaniu wrzodów. Ponadto zmniejsza ilość i częstość ataków migreny. Imbir warto stosować przy bólu gardła, ponieważ ma działanie odkażające, zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Pobudza wydzielanie śluzu, dlatego wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc. Imbir ma także zastosowanie przy problemach z koncentracją. Miód: dp walorów zdrowotnych miodu możemy zaliczyć takie jego cechy jak: wpływ na rozwój umysłowy i psychiczny, zwiększenie odporności na choroby, szybki przyrost ciał