Przejdź do głównej zawartości

Rozgrzewająca herbatka z propolisem i imbirem

Witam Was.  Dziś w ten zimny, deszczowy dzień proponuje coś mocno rozgrzewającego. Nie mam tutaj na myśli alkoholu lecz pyszną, rozgrzewającą herbatę z imbirem i propolisem. Gwarantuje Wam, że ta herbata rozgrzeje nawet największych zimowych zmarzluchów:)

Składniki jakie użyłam do sporządzenia herbaty to:
Zwykła herbata liptot
1 cm imbiru
3 kropelki propolisu
1 łyżka modu
odrobina soku z cytryny
2 goźdźiki
szczypta cynamonu

Przygotowanie polega oczywiście na tym, aby wszystkie wyżej podane składniki dorzucić do ugotowanej herbatki. Ważne jest to aby nie dodać tego wszystkiego do jeszcze wrzącej herbaty, ponieważ składniki stracą swoje właściwości. Chyba nie trzeba tu dużo pisać:)

Parę słów o propolisie
Propolis- kit pszczeli, nazywany również naturalnym antybiotykiem, to substancja, która powstaje z żywic roślinnych zebranych przez pszczoły i może być stosowana do wzmacniania odporności. Dostępne w tej kategorii krople, kapsułki oraz tabletki z propolisem wspomagają prawidłową pracę układu immunologicznego i mogą być stosowane w szczególności w stanach obniżonej odporności. Oprócz korzystnego wpływu na układ odpornościowy, propolis może być stosowany także w przypadku problemów stomatologicznych czy w sytuacji wystąpienia dolegliwości związanych z układem pokarmowym. Dodatkowo kit pszczeli powinien się sprawdzić również przy odmrożeniach i owrzodzeniach czy ranach, które nie chcą się zagoić. Z kolei systematyczne przyjmowanie propolisu może mieć pozytywny wpływ na pracę mózgu i poziom jego ukrwienia.



Jeśli artykuł Wam się spodobał komentujcie:)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Hovĕzi gulaš – Czeski gulasz wołowy na piwie

Ten gulasz to jedno z moich ulubionych czeskich dań. Zawsze gdy jadę na wycieczkę do Czech zajadam się nim popijając ciemne piwko:) Niebo w gębie. Po powrocie z tegorocznego urlopu z Czech postanowiłam po raz pierwszy odtworzyć ten gulasz w mojej kuchni. Szczerze mówiąc było już bardzo nie daleko od oryginału:) Niestety zabrakło również knedlików, ale zrobiłam do niego placki z cukinii, smakowało równie dobrze. Zapraszam po przepis i życzę Wam smacznego:) Składniki: 500–600 g wołowiny 2 cebule szczypta cukru 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju, masła lub smalcu 2–3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 8 ziarenek czarnego pieprzu pół butelki jasnego piwa 2 kromki chleba razowego pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego kminku pół łyżeczki majeranku sól i pieprz do smaku 8 ziarenek czarnego pieprzu Przygotowanie: Wołowinę kroimy w kostkę. Obsmażamy na gorącym tłuszczu na dużym ogniu, mieszając. Następ

Śledzie z musztardą francuską i suszonymi pomidorami

Święta, święta i po świętach, ale mamy jeszcze sylwestra i uważam że to danie pasuje na niego idealnie. Na Wigilijny stół robiłam te przepyszne, lekko pikantne śledzie. Rozeszły się jak tak zwane świeże bułeczki:)Mogę je spokojnie polecić również jako dodatek na stół do sylwestrowej imprezki:) Zapraszam po przepis. Składniki: 5 płatów śledziowych 2 łyżki musztardy francuskiej pół papryczka chilli bez nasion 200 g suszonych pomidorów wraz z oliwą 1 cebula ok 2-3 łyżki octu balcamicznego świeżo zmielony pieprz olej rzepakowy Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie ok 2 godzin, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kawałki, wrzucamy do miski. Do śledzi dodajemy cebulę posiekaną w piórka, musztardę, pomidory pokrojone w paseczki razem z oliwą, chilli pokrojoną w cieniutkie plasterki, ocet, świeżo mielony pieprz. Wszystko dobrze mieszamy i przekładamy do miseczki. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, żeby się przegryzły wszystkie smaki. Smacznego:)

Syrop Imbirowo- miodowy z kurkumą eliksir zdrowia

Dziś właśnie zrobiłam świeży syrop imbirowo- miodowy, który gości u mnie w domu przez cały rok. Dlaczego akurat ten syrop? Imbir: zapobiega dolegliwościom w chorobie lokomocyjnej, morskiej, po narkozie. Imbir wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dlatego stosuje się go przy przeziębieniach. Ponadto imbir przynosi ulgę chorym stawom, ponieważ rozgrzewa organizm. Korzeń imbiru jest świetny na wzdęcia, działa rozkurczowo i żółciopędnie. Ma ochronny wpływ na żołądek, zapobiegając powstawaniu wrzodów. Ponadto zmniejsza ilość i częstość ataków migreny. Imbir warto stosować przy bólu gardła, ponieważ ma działanie odkażające, zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Pobudza wydzielanie śluzu, dlatego wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc. Imbir ma także zastosowanie przy problemach z koncentracją. Miód: dp walorów zdrowotnych miodu możemy zaliczyć takie jego cechy jak: wpływ na rozwój umysłowy i psychiczny, zwiększenie odporności na choroby, szybki przyrost ciał