Na chłodne, jesienne dni mam do zaoferowania zielone, smaczne placuszki z cukinni. Placuszki podajemy z zosem wg. własnej inwencji. Ja akurat zawsze robie sos czosnkowy( śmietana 3 łyżki, 2 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku- wymieszać)- to oczywiści zależy od upodobań.
Poniżej zaprezentuje przepis na te super zielone placuszki.
Zrobicie?
Składniaki:
2 cukinie
100 g szklanki mąki
2 jajka
1 średniej wielkości cebula
4 łyżki drobno posiekanego koperku, szczypiorku
2 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Umyte i osuszone cukinie zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż do miski, lekko posól i wymieszaj. Odstaw na 10-15 minut.
Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę. Podsmaż do zeszklenia na 2 łyżkach oleju- Zestaw z ognia.
Cukinię odciśnij i odlej wydzielony sok.
Dodaj mąkę, jajka, cebulę, koperek, szczypiorek- dopraw solą i pieprzem.
Dokładnie wymieszaj.
Na dużej patelni rozgrzej olej, nakładaj po łyżce masy i smaż placki 2-3 minuty z każdej strony.
Przekładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Jak Wam się podoba przepis? Serdecznie zapraszam do komentowania i subskrybowania bloga:)
Komentarze