Od paru dni chodziła za mną ochota na lasagne i dziś postanowiłam zrobić. Uwielbiamy to danie a tak rzadko gości na naszym stole. Lasagne pewnie każdy zna, ale podzielę się przepisem tak czy owak:) Możliwe, że Wam się przyda. Zapraszam po przepis.
Składniki:
Na lasagne:
makaron lasagne
400 g mielonego mięsa wieprzowego
ok 6 dużych pieczarek
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
500 g pomidorów z puszki
100 g oliwy z oliwek
150 - 400 g żółtego sera
sól
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
500 ml mleka
suszone oregano, bazylia suszona
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem, mieszając przez ok 10 - 15 min. Pieczarki podsmażamy na osobnej patelni aż wygotuje się woda i pieczarki się zarumienią. Następnie dodajemy je do reszty składników nadzienia.
Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, oregano i bazylią.
Przygotowujemy sos beszamelowy: rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Płaty makaronu układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą.
Na makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd., aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem.
Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC, pieczemy ok 40 minut.
Składniki:
Na lasagne:
makaron lasagne
400 g mielonego mięsa wieprzowego
ok 6 dużych pieczarek
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
500 g pomidorów z puszki
100 g oliwy z oliwek
150 - 400 g żółtego sera
sól
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
500 ml mleka
suszone oregano, bazylia suszona
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem, mieszając przez ok 10 - 15 min. Pieczarki podsmażamy na osobnej patelni aż wygotuje się woda i pieczarki się zarumienią. Następnie dodajemy je do reszty składników nadzienia.
Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, oregano i bazylią.
Przygotowujemy sos beszamelowy: rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Płaty makaronu układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą.
Na makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd., aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem.
Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC, pieczemy ok 40 minut.
Komentarze