Jak sobota to ciasto musi być. Dziś wymyśliłam babkę cytrynowo- kawową do popołudniowej kawki. Zapraszam po przepis:)
Składniki:
250 g masła
500 g mąki pszennej
100 ml soku z cytryny
2 łyżki kawy sypanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
4 jajka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
Masło roztopić, wystudzić.
Jajka utrzeć z cukrem do białości i puszystości.
Następnie do ciasta dodawać naprzemiennie - po łyżce roztopionego masła, wody oraz mąki z proszkiem do pieczenia, mieszając szpatułką tylko połączenia się składników. Do wyczerpania składników.
Od tak utartej masy odjąć 1/4 do innej miseczki i dosypać do niej kawę. Wymieszać szpatułką do połączenia.
Do pozostałej masy wlać sok z cytryny. Wymieszać szpatułką, do połączenia.
Do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką keksówki bądź formy na babkę przelać najpierw trochę cytrynowej masy, potem kakaowej.
Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 190ºC lub do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :-)
Składniki:
250 g masła
500 g mąki pszennej
100 ml soku z cytryny
2 łyżki kawy sypanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
4 jajka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
Masło roztopić, wystudzić.
Jajka utrzeć z cukrem do białości i puszystości.
Następnie do ciasta dodawać naprzemiennie - po łyżce roztopionego masła, wody oraz mąki z proszkiem do pieczenia, mieszając szpatułką tylko połączenia się składników. Do wyczerpania składników.
Od tak utartej masy odjąć 1/4 do innej miseczki i dosypać do niej kawę. Wymieszać szpatułką do połączenia.
Do pozostałej masy wlać sok z cytryny. Wymieszać szpatułką, do połączenia.
Do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką keksówki bądź formy na babkę przelać najpierw trochę cytrynowej masy, potem kakaowej.
Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 190ºC lub do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :-)
Komentarze