Dziś kolejny troszkę ulepszony przepis na chleb pszenny. Uwielbiam domowe pieczywo, dlatego u mnie na blogu co jakiś czas przewijają się chleby i bułeczki. Ten chleb jest mięciutki, pachnący, delikatny. Wytrzymuje ok 2 dni, później czerstwieje.
Zapraszam po przepis:)
Składniki:
700 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
25 g masła, roztopionego
15 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
150 ml letniego mleka
300 ml letniej wody
Przygotowanie:
Mąkę pszenną przesiać przez sitko dodać sól, cukier i wymieszać.
Po środku zrobić dziurę, wkruszyć drożdże i zalać ciepłą wodą, poczekać aż się rozpuszczą.
Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.
Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Ciasto po wyrośnięciu uderzyć pięścią, ponownie lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
Używając ostrego noża naciąć chleb kilkakrotnie, oprószyć mąką.
Piekarnik rozgrzać do 230ºC i piec bochenek przez 10 minut.
Następnie zredukować temperaturę do 200ºC i piec kolejne 20 - 25 minut.
Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu.
Studzić na kratce.
Smacznego :-)
Zapraszam po przepis:)
Składniki:
700 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
25 g masła, roztopionego
15 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
150 ml letniego mleka
300 ml letniej wody
Przygotowanie:
Mąkę pszenną przesiać przez sitko dodać sól, cukier i wymieszać.
Po środku zrobić dziurę, wkruszyć drożdże i zalać ciepłą wodą, poczekać aż się rozpuszczą.
Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.
Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Ciasto po wyrośnięciu uderzyć pięścią, ponownie lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
Używając ostrego noża naciąć chleb kilkakrotnie, oprószyć mąką.
Piekarnik rozgrzać do 230ºC i piec bochenek przez 10 minut.
Następnie zredukować temperaturę do 200ºC i piec kolejne 20 - 25 minut.
Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu.
Studzić na kratce.
Smacznego :-)
Komentarze