Kolejny wypiek pieczywa zakończony powodzeniem. Te bagietki są rewelacyjne. Przepis choć samej wymyślony nie zawiódł. Polecam ten przepis jeśli chcecie upiec pyszna, chrupiące i mięciutkie bagietki pszenne:)
Składniki:
400 g mąki pszennej
200 ml wody ciepłej
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Do miski wrzucam mąkę, wsypuję cukier i sól.
W mące robię dziurę, wkruszam do niej drożdże i zalewam ciepłą wodą. Czekam aż drożdże ruszą.
Zagniatam na gładkie ciasto.
Formuję kulę, wkładam do miski. Odstawiam pod przykryciem na 2 godziny, aby ciasto wyrosło.
Po tym czasie wyjmuję z miski i wyrabiam chwilę.
Formuję bagietki (ja zazwyczaj robię 2, ale można jedną).
Rozpłaszczam ciasto na długi i dosyć wąski prostokątny pas.
Odstawiam do wyrastania na 30 minut.
Po tym czasie nacinam, smaruję z wierzchu jajkiem.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 220°C na 30 minut.
Smacznego:)
Składniki:
400 g mąki pszennej
200 ml wody ciepłej
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Do miski wrzucam mąkę, wsypuję cukier i sól.
W mące robię dziurę, wkruszam do niej drożdże i zalewam ciepłą wodą. Czekam aż drożdże ruszą.
Zagniatam na gładkie ciasto.
Formuję kulę, wkładam do miski. Odstawiam pod przykryciem na 2 godziny, aby ciasto wyrosło.
Po tym czasie wyjmuję z miski i wyrabiam chwilę.
Formuję bagietki (ja zazwyczaj robię 2, ale można jedną).
Rozpłaszczam ciasto na długi i dosyć wąski prostokątny pas.
Odstawiam do wyrastania na 30 minut.
Po tym czasie nacinam, smaruję z wierzchu jajkiem.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 220°C na 30 minut.
Smacznego:)
Komentarze