Kolejny smakowity wypiek, własny chlebek jest najlepszy. Bardzo lubię wiedzieć co jem i dlatego tak często podejmuję się pieczenia własnego pieczywka. Zapraszam po przepis:)
Składniki:
560 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli soli
1 łyżeczka cukru
300 ml ciepłej wody
50 ml oliwy z oliwek
25 g drożdży
olej do nasmarowania keksówki
Przygotowanie:
Wymieszać w misce mąkę z solą.
Zrobić wgłębienie po środku i wkruszyć drożdże, zasypać je cukrem i zalać pół szklanki wody. Poczekać 15 minut aż drożdże ruszą.
Następnie dodać olej i wyrabiać ręcznie przez 10-15 minut.
Ciasto będzie sprężyste i jednolite.
Naoliwić lekko miskę i umieścić w niej ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinkę.
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, delikatnie uformować tak, aby zmieściło się w naoliwionej keksówce.
Umieścić w niej ciasto, posypać je delikatnie mąką i przykryć naoliwioną folią spożywczą.
Odstawić do wyrastania na kolejną godzinkę albo do momentu podwojenia objętości.
Nagrzać piekarnik do temperatury 240 stopni. Wyrośnięte ciasto umieścić w piekarniku.
Piec 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni. Piec kolejne 25-30 minut. Gdy chleb jest gotowy, po wyjęciu z foremki i uderzeniu w spód powinien wydawać głuchy odgłos.
Chleb studzić wyjęty z foremki, na kratce.
Smacznego :)
Składniki:
560 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli soli
1 łyżeczka cukru
300 ml ciepłej wody
50 ml oliwy z oliwek
25 g drożdży
olej do nasmarowania keksówki
Przygotowanie:
Wymieszać w misce mąkę z solą.
Zrobić wgłębienie po środku i wkruszyć drożdże, zasypać je cukrem i zalać pół szklanki wody. Poczekać 15 minut aż drożdże ruszą.
Następnie dodać olej i wyrabiać ręcznie przez 10-15 minut.
Ciasto będzie sprężyste i jednolite.
Naoliwić lekko miskę i umieścić w niej ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinkę.
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, delikatnie uformować tak, aby zmieściło się w naoliwionej keksówce.
Umieścić w niej ciasto, posypać je delikatnie mąką i przykryć naoliwioną folią spożywczą.
Odstawić do wyrastania na kolejną godzinkę albo do momentu podwojenia objętości.
Nagrzać piekarnik do temperatury 240 stopni. Wyrośnięte ciasto umieścić w piekarniku.
Piec 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni. Piec kolejne 25-30 minut. Gdy chleb jest gotowy, po wyjęciu z foremki i uderzeniu w spód powinien wydawać głuchy odgłos.
Chleb studzić wyjęty z foremki, na kratce.
Smacznego :)
Komentarze