żurek to zdecydowanie jedna z moich ulubionych tzw zup stojących:) Uwielbiam gęsty, kwaśny i dobrze doprawiony żurek z kiełbaską, ziemniaczkami i oczywiście jajkiem. Na pewno każda kucharka zna przepis na żurek... ja wrzucam swój prywatny lekko podrasowany:)
Składniki:
Pętko kiełbasy myśliwskiej
1 duża cbula
2 marchewki
2 pietruszki
1 opakowanie żurku winiary
kawałek selera
4 ziemniaki
dodatkowo jajko do wkrojenia na talerz
sól, pieprz, majeranek
olej
Przygotowanie:
Cebulę i kiełbaskę pokroić, wrzucić do garnka i podsmażyć razem do zezłocenia.
Warzywa obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, resztę warzyw podzielić na 3-4 kawałki.
Gdy kiełbasa i cebula się usmażą, dorzucamy warzywa, zalewamy litrem wody i gotujemy do miękkości.
Gdy warzywa będą już miękkie, w niedużej ilości wody rozrabiamy opakowanie żurku winiary i dolewamy do zupy.
Zupę doprawiamy do smaku solą pieprzem i łyżeczką majeranku.
Smacznego:)
Składniki:
Pętko kiełbasy myśliwskiej
1 duża cbula
2 marchewki
2 pietruszki
1 opakowanie żurku winiary
kawałek selera
4 ziemniaki
dodatkowo jajko do wkrojenia na talerz
sól, pieprz, majeranek
olej
Przygotowanie:
Cebulę i kiełbaskę pokroić, wrzucić do garnka i podsmażyć razem do zezłocenia.
Warzywa obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, resztę warzyw podzielić na 3-4 kawałki.
Gdy kiełbasa i cebula się usmażą, dorzucamy warzywa, zalewamy litrem wody i gotujemy do miękkości.
Gdy warzywa będą już miękkie, w niedużej ilości wody rozrabiamy opakowanie żurku winiary i dolewamy do zupy.
Zupę doprawiamy do smaku solą pieprzem i łyżeczką majeranku.
Smacznego:)
Komentarze