Ten gulasz to jedno z moich ulubionych czeskich dań. Zawsze gdy jadę na wycieczkę do Czech zajadam się nim popijając ciemne piwko:) Niebo w gębie. Po powrocie z tegorocznego urlopu z Czech postanowiłam po raz pierwszy odtworzyć ten gulasz w mojej kuchni. Szczerze mówiąc było już bardzo nie daleko od oryginału:) Niestety zabrakło również knedlików, ale zrobiłam do niego placki z cukinii, smakowało równie dobrze.
Zapraszam po przepis i życzę Wam smacznego:)
Składniki:
500–600 g wołowiny
2 cebule
szczypta cukru
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju, masła lub smalcu
2–3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
8 ziarenek czarnego pieprzu
pół butelki jasnego piwa
2 kromki chleba razowego
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka mielonego kminku
pół łyżeczki majeranku
sól i pieprz do smaku
8 ziarenek czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Wołowinę kroimy w kostkę. Obsmażamy na gorącym tłuszczu na dużym ogniu, mieszając.
Następnie wrzucamy cebulę i czosnek pokrojone w kostkę oraz szczyptę cukru, podsmażamy.
Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i zalewamy połową szklanki piwa.
Dusimy na małym ogniu mniej więcej 2 godz.
W trakcie duszenia podlewamy bulionem warzywnym.
Następnie dodajemy sól, kminek, słodką i ostrą paprykę, majeranek, pokruszony chleb i pozostałe piwo.
Ponownie dusimy do czasu rozpadnięcia się chleba i miękkości mięsa.
Warto zrobić gulasz dzień przed podaniem, ponieważ przez noc składniki się przegryzą i gulasz będzie idealny w smaku.
Zapraszam po przepis i życzę Wam smacznego:)
Składniki:
500–600 g wołowiny
2 cebule
szczypta cukru
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju, masła lub smalcu
2–3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
8 ziarenek czarnego pieprzu
pół butelki jasnego piwa
2 kromki chleba razowego
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka mielonego kminku
pół łyżeczki majeranku
sól i pieprz do smaku
8 ziarenek czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Wołowinę kroimy w kostkę. Obsmażamy na gorącym tłuszczu na dużym ogniu, mieszając.
Następnie wrzucamy cebulę i czosnek pokrojone w kostkę oraz szczyptę cukru, podsmażamy.
Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i zalewamy połową szklanki piwa.
Dusimy na małym ogniu mniej więcej 2 godz.
W trakcie duszenia podlewamy bulionem warzywnym.
Następnie dodajemy sól, kminek, słodką i ostrą paprykę, majeranek, pokruszony chleb i pozostałe piwo.
Ponownie dusimy do czasu rozpadnięcia się chleba i miękkości mięsa.
Warto zrobić gulasz dzień przed podaniem, ponieważ przez noc składniki się przegryzą i gulasz będzie idealny w smaku.
Komentarze