Przejdź do głównej zawartości

Babka pomarańczowa z kurkumą

Dziś zaprezentuje Wam nieprzyzwoicie pyszną babkę pomarańczową z dodatkiem kurkumy. Idealna do kawki czy herbatki, znika w mig:)
Kurkuma pomaga troszkę pomarańczom w nadaniu babeczce kolorku. Od razu muszę się przyznać, że dodanie kurkumy to już była moja inwencja twórcza:) Przejdę może lepiej do rzeczy, czyli do podania przepisu:)

Składniki:
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
otarta skórka z 1 pomarańczy
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki maślanki
4 jajka
100 g masła
2 szklanki mąki
szczypta soli
pół łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia.
Wycisnąć sok z pomarańczy. Zetrzeć skórkę z wyszorowanej pomarańczy. Do startej pomarańczy wsypać cukier i rozetrzeć, aż cukier zrobi się pomarańczowy, następnie wlać sok i wymieszać.
W jednej misce umieścić jajka, roztopione masło, maślankę.
W drugiej mąkę z proszkiem i solą.
Za pomocą rózgi kuchennej roztrzepać mokre składniki, dodając pomarańcze z cukrem.
Wsypać wymieszaną mąkę i połączyć.
Wlać do formy na babkę.
Piec w temperaturze 180*C przez około 50 min.

Jeśli mamy ochotę można babeczkę polać lukrem lub np. polewą czekoladową wg. uznania. Ja nie polewam niczym, ponieważ u mnie nikt nie lubi lukrów i polew.
Smacznego

Jeżeli przepis Wam się spodobał komentujcie

Komentarze

Anonimowy pisze…
Proszę o podanie ilości maślanki.
Piguła gotuje pisze…
upsss moje niedopatrzenie, ja daję ok 3/4 szklanki maślanki
Anonimowy pisze…
Podano ilość maślanki o którą pytałam, więc w dniu dzisiejszym upiekłam .Piekłam 60 minut. Dałam troszkę mniej cukru niż podano w przepisie, ale to był mój błąd. Kurkumy dałam połowę podanej ilośći, można ją całkowicie pominąć.Babka wilgotna, aromatyczna i smaczna. Polecam, naprawdę warto się skusić .

Popularne posty z tego bloga

Hovĕzi gulaš – Czeski gulasz wołowy na piwie

Ten gulasz to jedno z moich ulubionych czeskich dań. Zawsze gdy jadę na wycieczkę do Czech zajadam się nim popijając ciemne piwko:) Niebo w gębie. Po powrocie z tegorocznego urlopu z Czech postanowiłam po raz pierwszy odtworzyć ten gulasz w mojej kuchni. Szczerze mówiąc było już bardzo nie daleko od oryginału:) Niestety zabrakło również knedlików, ale zrobiłam do niego placki z cukinii, smakowało równie dobrze. Zapraszam po przepis i życzę Wam smacznego:) Składniki: 500–600 g wołowiny 2 cebule szczypta cukru 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju, masła lub smalcu 2–3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 8 ziarenek czarnego pieprzu pół butelki jasnego piwa 2 kromki chleba razowego pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego kminku pół łyżeczki majeranku sól i pieprz do smaku 8 ziarenek czarnego pieprzu Przygotowanie: Wołowinę kroimy w kostkę. Obsmażamy na gorącym tłuszczu na dużym ogniu, mieszając. Następ

Śledzie z musztardą francuską i suszonymi pomidorami

Święta, święta i po świętach, ale mamy jeszcze sylwestra i uważam że to danie pasuje na niego idealnie. Na Wigilijny stół robiłam te przepyszne, lekko pikantne śledzie. Rozeszły się jak tak zwane świeże bułeczki:)Mogę je spokojnie polecić również jako dodatek na stół do sylwestrowej imprezki:) Zapraszam po przepis. Składniki: 5 płatów śledziowych 2 łyżki musztardy francuskiej pół papryczka chilli bez nasion 200 g suszonych pomidorów wraz z oliwą 1 cebula ok 2-3 łyżki octu balcamicznego świeżo zmielony pieprz olej rzepakowy Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie ok 2 godzin, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kawałki, wrzucamy do miski. Do śledzi dodajemy cebulę posiekaną w piórka, musztardę, pomidory pokrojone w paseczki razem z oliwą, chilli pokrojoną w cieniutkie plasterki, ocet, świeżo mielony pieprz. Wszystko dobrze mieszamy i przekładamy do miseczki. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, żeby się przegryzły wszystkie smaki. Smacznego:)

Syrop Imbirowo- miodowy z kurkumą eliksir zdrowia

Dziś właśnie zrobiłam świeży syrop imbirowo- miodowy, który gości u mnie w domu przez cały rok. Dlaczego akurat ten syrop? Imbir: zapobiega dolegliwościom w chorobie lokomocyjnej, morskiej, po narkozie. Imbir wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dlatego stosuje się go przy przeziębieniach. Ponadto imbir przynosi ulgę chorym stawom, ponieważ rozgrzewa organizm. Korzeń imbiru jest świetny na wzdęcia, działa rozkurczowo i żółciopędnie. Ma ochronny wpływ na żołądek, zapobiegając powstawaniu wrzodów. Ponadto zmniejsza ilość i częstość ataków migreny. Imbir warto stosować przy bólu gardła, ponieważ ma działanie odkażające, zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Pobudza wydzielanie śluzu, dlatego wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc. Imbir ma także zastosowanie przy problemach z koncentracją. Miód: dp walorów zdrowotnych miodu możemy zaliczyć takie jego cechy jak: wpływ na rozwój umysłowy i psychiczny, zwiększenie odporności na choroby, szybki przyrost ciał