Witam Was dziś miałam smaka na koktajl warzywny. Jak już wiecie uwielbiam koktajle, które zawierają dużo witamin.
Dziś przedstawiam Wam Koktajl z:
2 marchewki- W marchewce można znaleźć wszystkie rodzaje karotenoidów- alfa-karoten (0,53-4,96 mg/100 g), luteinę i zeaksantynę (0,30-0,51 mg/100 g) oraz nieznaczne ilości likopenu (0,015 mg/100 g). Jednak najwięcej zawiera beta-karotenu (6,15-9,02 mg/100 g) - prowitaminy A, z której w organizmie człowieka powstaje witamina A. Warto wiedzieć, że marchew jest jednym z bogatszych źródeł beta-karotenu.
2 pietruszki- Korzeń pietruszki jest stosowany w leczeniu wzdęć, zapalenia pęcherza oraz dolegliwości reumatycznych. Świeże warzywa są cenionym ziołem łagodzącym bóle miesiączkowe. Pietruszka zwyczajna jest bogata w prowitaminę A, witaminę C, sole mineralne i żelazo.
pół selera- Seler posiada dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach do 150 mg w 100 g. Zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Posiada również witaminę E. Swą sławę zawdzięcza on też pierwiastkom mineralnym, których skład ułatwia organizmowi ich przyswajanie. Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza.
pół cytryny
1 łyżka miodu
Do wykonania koktajlu użyłam oczywiście sokowirówki. Warzywka obrałam ze skórek, pokroiłam na części, cytrynę również obrałam i przekroiłam jeszcze na pół.
Smacznego :)
Dziś przedstawiam Wam Koktajl z:
2 marchewki- W marchewce można znaleźć wszystkie rodzaje karotenoidów- alfa-karoten (0,53-4,96 mg/100 g), luteinę i zeaksantynę (0,30-0,51 mg/100 g) oraz nieznaczne ilości likopenu (0,015 mg/100 g). Jednak najwięcej zawiera beta-karotenu (6,15-9,02 mg/100 g) - prowitaminy A, z której w organizmie człowieka powstaje witamina A. Warto wiedzieć, że marchew jest jednym z bogatszych źródeł beta-karotenu.
2 pietruszki- Korzeń pietruszki jest stosowany w leczeniu wzdęć, zapalenia pęcherza oraz dolegliwości reumatycznych. Świeże warzywa są cenionym ziołem łagodzącym bóle miesiączkowe. Pietruszka zwyczajna jest bogata w prowitaminę A, witaminę C, sole mineralne i żelazo.
pół selera- Seler posiada dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach do 150 mg w 100 g. Zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Posiada również witaminę E. Swą sławę zawdzięcza on też pierwiastkom mineralnym, których skład ułatwia organizmowi ich przyswajanie. Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza.
pół cytryny
1 łyżka miodu
Do wykonania koktajlu użyłam oczywiście sokowirówki. Warzywka obrałam ze skórek, pokroiłam na części, cytrynę również obrałam i przekroiłam jeszcze na pół.
Smacznego :)
Komentarze