Dziś proponuję troszkę inna wersję zupy ogórkowej, tym razem jako zupę krem. Kwaśna, pyszna, sycąca. Serdecznie polecam. Robi się ją bardzo szybko, prosto i sprawnie:) Zapraszam po przepis
Składniki:
2 pory,
2 marchewki,
5 dużych kiszonych ogórków,
1 ziemniak
gałka muszkatołowa,
świeży koperek,
kilka ziaren ziela angielskiego,
oliwa,
1,5 litra domowego bulionu warzywnego lub drobiowego.
Przygotowanie:
Pory umyj, przekrój wzdłuż i pokrój w półksiężyce.
Marchew i ziemniaka umyj, obierz i pokrój w kostkę.
W kostkę pokrój również ogórki.
W garnku na 2 łyżkach oliwy zeszklij por.
Dodaj marchewkę i ziemniaka, zalej bulionem lub wodą i gotuj pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.
Dodaj ogórki, koperek i pieprz, gotuj 10 minut pod przykryciem.
Ugotowaną zupę zmiksuj blenderem i przypraw wg uznania.
Zupę możesz podać z kleksem śmietany, posypaną posiekanym koperkiem.
Składniki:
2 pory,
2 marchewki,
5 dużych kiszonych ogórków,
1 ziemniak
gałka muszkatołowa,
świeży koperek,
kilka ziaren ziela angielskiego,
oliwa,
1,5 litra domowego bulionu warzywnego lub drobiowego.
Przygotowanie:
Pory umyj, przekrój wzdłuż i pokrój w półksiężyce.
Marchew i ziemniaka umyj, obierz i pokrój w kostkę.
W kostkę pokrój również ogórki.
W garnku na 2 łyżkach oliwy zeszklij por.
Dodaj marchewkę i ziemniaka, zalej bulionem lub wodą i gotuj pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.
Dodaj ogórki, koperek i pieprz, gotuj 10 minut pod przykryciem.
Ugotowaną zupę zmiksuj blenderem i przypraw wg uznania.
Zupę możesz podać z kleksem śmietany, posypaną posiekanym koperkiem.
Komentarze