U mnie w domu uwielbiamy piec i zajadać bułeczki mleczne. Tym razem skorzystałam z przepisu Joanny Lendzion. Joasiu bułeczki wyszły znakomita, delikatne i zniknęły z blachy jeszcze ciepłe:) Zapraszam po przepis:)
Składniki:
pół kg mąki pszennej
ok.300 ml mleka
drożdże instant 1,5 paczuszki
60 g masła
1/4 szkl.cukru
2 żółtka
mały cukier waniliowy
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy mleko,wrzucamy masło i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła, wsypujemy cukry, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestygnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy drożdże i sól, wszystko mieszamy łyżką, wlewamy letnie, ale nie gorące mleko, wrzucamy żółtka i zagniatamy ciasto.
Zagniecione ciasto wkładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany delikatnie mąką formujemy wałek, który kroimy na 10-11 pasków, z każdego paska formujemy w rękach okrągłe kuleczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, odstawiamy na 30 minut by bułeczki podrosły.
Następnie smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C do zrumienienia ,czyli ok 15-20 min.
Składniki:
pół kg mąki pszennej
ok.300 ml mleka
drożdże instant 1,5 paczuszki
60 g masła
1/4 szkl.cukru
2 żółtka
mały cukier waniliowy
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy mleko,wrzucamy masło i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła, wsypujemy cukry, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestygnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy drożdże i sól, wszystko mieszamy łyżką, wlewamy letnie, ale nie gorące mleko, wrzucamy żółtka i zagniatamy ciasto.
Zagniecione ciasto wkładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany delikatnie mąką formujemy wałek, który kroimy na 10-11 pasków, z każdego paska formujemy w rękach okrągłe kuleczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, odstawiamy na 30 minut by bułeczki podrosły.
Następnie smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C do zrumienienia ,czyli ok 15-20 min.
Komentarze