Dziś postanowiłam upiec swój chlebek, wyszedł na prawdę fajny, smaczny, z chrupiącą skórką. Uwielbiam taki świeży jeszcze ciepły chlebek z masełkiem:) Zapraszam po przepis
Składniki:
350 g mąki pszennej razowej
150 g mąki żytniej razowej
ok. 450-500 ml letniej wody
25-30 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki cukru.
Przygotowanie:
Rozdrabniamy drożdże i rozpuszczamy w szklance letniej wody z cukrem i łyżką mąki żytniej, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
W tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki.
Dodajemy drożdże, miód i resztę wody, dokładnie wyrabiamy do suchych składników, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu wstawiamy keksówkę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni, a po 10-15 minutach zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 25-30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy chleb.
Składniki:
350 g mąki pszennej razowej
150 g mąki żytniej razowej
ok. 450-500 ml letniej wody
25-30 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki cukru.
Przygotowanie:
Rozdrabniamy drożdże i rozpuszczamy w szklance letniej wody z cukrem i łyżką mąki żytniej, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
W tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki.
Dodajemy drożdże, miód i resztę wody, dokładnie wyrabiamy do suchych składników, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu wstawiamy keksówkę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni, a po 10-15 minutach zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 25-30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy chleb.
Komentarze