Po raz kolejny wrzucam przepis na pyszna bułeczki mleczne. Ten przepis lekko zmodyfikowałam. Bułeczki są mięciutkie, puszyste, delikatne. Super smakuję jeszcze ciepłe do kawusi:) Są delikatnie słodkawe, super smakują na z samym masłem bądź serkiem topionym. Robi się ja bardzo szybko i równie szybko znikają z chlebaka:) Gorąco polecam przepis.
Składniki:
1 szklanka letniego mleka
100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
2 łyżki cukru
1 żółtko
1 łyżeczka soli
500 g szklanki mąki pszennej
30 g drożdży świeżych
Przygotowanie:
Na Początki rozpuść masło i przestudź.
Drożdże zalej ciepłym mlekim i poczekaj az napęcznieją.
Do miski wsyp mąkę pszenną i resztę składników sypkich, żółtko, rozpuszczone masło oraz drożdże i wyrób ciasto.
Wyrabiaj ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
Uformuj z niego kulę, włóż do oprószonej mąką miski, odstaw w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1 godzinę).
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrób.
Podziel na 12 - 16 części i formuj w rękach okrągłe bułeczki.
Bułeczki układaj na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi około 1 cm odstępy.
Pozostaw do wyrośnięcia ok 20 minut.
Wyrośnięte bułki piecz około 20 - 25 minut w temperaturze 185ºC. Upieczone bułeczki wyjmij i pozostaw do przestudzenia.
Smacznego:)
Składniki:
1 szklanka letniego mleka
100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
2 łyżki cukru
1 żółtko
1 łyżeczka soli
500 g szklanki mąki pszennej
30 g drożdży świeżych
Przygotowanie:
Na Początki rozpuść masło i przestudź.
Drożdże zalej ciepłym mlekim i poczekaj az napęcznieją.
Do miski wsyp mąkę pszenną i resztę składników sypkich, żółtko, rozpuszczone masło oraz drożdże i wyrób ciasto.
Wyrabiaj ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
Uformuj z niego kulę, włóż do oprószonej mąką miski, odstaw w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1 godzinę).
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrób.
Podziel na 12 - 16 części i formuj w rękach okrągłe bułeczki.
Bułeczki układaj na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi około 1 cm odstępy.
Pozostaw do wyrośnięcia ok 20 minut.
Wyrośnięte bułki piecz około 20 - 25 minut w temperaturze 185ºC. Upieczone bułeczki wyjmij i pozostaw do przestudzenia.
Smacznego:)
Komentarze