Przejdź do głównej zawartości

Pierniczki świąteczne aromatyczne i pyszne

Przyszedł czas na aromatycznie i pyszne pierniczki. Uwielbiam jak w domu unosi się zapach pierników, to znak, że święta już tuż. W weekend przy pomocy moich znajomych powstały właśnie te cuda:) Nie będę dużo pisać, zapraszam od razu po przepis:)


Składniki:

300 ml miodu
pół kostki margaryny
600 g mąki
50 g cukru
1 jajko
1 łyżka kakao
20 g przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej


Przygotowanie:

Miód, margarynę i cukier podgrzewać do rozpuszczenia się składników, wystudzić.
Do osobnej miski wrzucić resztą składników, wlać ostygnięte wcześniej rozpuszczone składniki i dobrze wyrobić ciasto.
Ciasto wałkować na max 2-3 mm.
Wykrawać ciasteczka za pomocą foremek i piec w temp. 170 ºC, przez około 12 minut.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Syrop Imbirowo- miodowy z kurkumą eliksir zdrowia

Dziś właśnie zrobiłam świeży syrop imbirowo- miodowy, który gości u mnie w domu przez cały rok. Dlaczego akurat ten syrop? Imbir: zapobiega dolegliwościom w chorobie lokomocyjnej, morskiej, po narkozie. Imbir wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dlatego stosuje się go przy przeziębieniach. Ponadto imbir przynosi ulgę chorym stawom, ponieważ rozgrzewa organizm. Korzeń imbiru jest świetny na wzdęcia, działa rozkurczowo i żółciopędnie. Ma ochronny wpływ na żołądek, zapobiegając powstawaniu wrzodów. Ponadto zmniejsza ilość i częstość ataków migreny. Imbir warto stosować przy bólu gardła, ponieważ ma działanie odkażające, zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Pobudza wydzielanie śluzu, dlatego wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc. Imbir ma także zastosowanie przy problemach z koncentracją. Miód: dp walorów zdrowotnych miodu możemy zaliczyć takie jego cechy jak: wpływ na rozwój umysłowy i psychiczny, zwiększenie odporności na choroby, szybki przyrost ciał

Chleb z naczynia żaroodpornego

Kochani osiągnęłam kolejną umiejętność w wypiekach własnego pieczywa. Pierwszy raz spróbowałam upiec chleb w naczyniu żaroodpornym. Sami oceńcie co z tego wyszło oglądając zdjęcia. Wrzucam Wam również przepis jakiego użyłam do tego chlebka:) Składniki: 300 g mąki pszennej zwykłej 300 g mąki orkiszowej 100 g mąki żytniej razowej 450 ml ciepłej wody 40 g drożdży świerzych 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru garść ziaren słonecznika garść ziaren dyni Przygotowanie: Mąkę pszenną przesiać przez sitko dodać sól, cukier i wymieszać. Po środku zrobić dziurę, wkruszyć drożdże i zalać ciepłą wodą, poczekać aż się rozpuszczą. Dodać resztę składników i wyrobić. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny). Ciasto po wyrośnięciu uderzyć pięścią, ponownie lekko wyrobić, uformować owalny boche

Nalewka pomarańczówka- wisielec

Pomarańczówka wisielec to jedna z najbardziej aromatycznych i mocnych nalewek jaką do tej pory udało mi się zrobić. Wygląda spektakularnie i ma bardzo delikatny i specyficzny aromat. W smaku jest jednak dość mocno wyczuwalny aromat pomarańczy i goździków. Z ręką na sercu mogę polecić tę nalewkę po mimo to, że mocna w smaku:) Zainteresowanych zapraszam po przepis:) Składniki: 0.70 l wódki 1 pomarańcz ok 10 goździków 6 łyżek cukru Dodatkowo: nóż szydełko sznurek słój na nalewkę Przygotowanie: Przez pomarańczę przeciągnij za pomocą szydełka gruby sznurek tak, żeby można było ją powiesić. Powbijaj w nią goździki tak żeby zrobił się „jeżyk”. W wolnych miejscach ponacinaj pomarańczę nożem. Do dużego słoika wlej pól wódkę i wsyp 6 łyżek cukru. Wymieszaj do rozpuszczenia. Szczelnie zakręć słoik, umieszczając w środku pomarańczę na sznurku, w taki sposób aby nie stykała się ze spirytusem i wisiała max 2 cm nad lustrem płynu. Odstaw w ciepłe miejsce na 2 miesiące. Po ty