Dziś upiekłam bardzo szybkie i proste w wykonaniu bułeczki pszenne z dodatkiem mąki żytniej razowej i wyszły przepyszne.
Składniki:
400 g mąki pszennej (typ 550)
100 g mąki żytniej razowej
1 i 1/3 szkl ciepłej wody
15g drożdży świeżych
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w małej ilości letniej wody.
Do miski wsyp mąkę, dodaj rozpuszczone drożdże i wymieszaj.
Dodaj sól, oliwę i letnią wodę.
Wyrób na gładką, lśniącą masę.
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1h.
Wyrób z ciasta bułeczki, spłaszcz je, ułóz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 25 minut w 180 stopniach.
Składniki:
400 g mąki pszennej (typ 550)
100 g mąki żytniej razowej
1 i 1/3 szkl ciepłej wody
15g drożdży świeżych
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w małej ilości letniej wody.
Do miski wsyp mąkę, dodaj rozpuszczone drożdże i wymieszaj.
Dodaj sól, oliwę i letnią wodę.
Wyrób na gładką, lśniącą masę.
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1h.
Wyrób z ciasta bułeczki, spłaszcz je, ułóz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 25 minut w 180 stopniach.
Komentarze