Jeśli jeszcze nie robiliście tarty z leśnymi grzybami to serdecznie polecam. Dość szybkie w wykonaniu danie, smaczne i bardzo syte. 1 tarta starczy dla 2 osób, dlatego podałam przepis na 2 porcje. Tarta pasuje również idealnie jako przekąska na imprezę. Ja osobiście traktuję ją jako danie główne obiadowe.
Zapraszam po przepis:)
Składniki:
Ciasto:
200g mąki
100g masła
1 jajko
3 łyżeczki wody
szczypta soli
Nadzienie:
300g leśnych grzybów
1 mała cebula
2 jajka
100 ml gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżka masła
natka pietruszki, szczypiorek
pieprz kolorowy, sól
Ciasta wystarczy na 2 tarty. Jeżeli nie chcesz robić odrazu 2 tart, polecam jedno ciasto zamrozić:)
Przygotowanie:
Przesiać mąkę z solą na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, siekać nożem, aż masło połączy się z mąką w formę grudek. Roztrzepać jajko z wodą, dodać do ciasta. Wymieszać nożem i czubkami palców zagnieść szybko ciasto, formując kulę.
Kule podzielić na pół, każdą połówkę owinąć w folię, jedną część włożyć do zamrażarki (będzie na kiedy indziej), drugą część włożyć do lodówki na ½ godziny.
Gdy ciasto się chłodzi, przygotować nadzienie.
Grzyby oczyścić, wypłukać (nie moczyć), pokroić w kawałki. Rozgrzać na patelni łyżkę masła, wrzucić grzyby, smażyć ok. 5 – 10 minut, aż wyparuje sok, który grzyby po chwili smażenia puściły.
Dodać posiekaną w kostkę cebulę, całe ziarna zielonego pieprzu, wymieszać, smażyć razem chwilę, potem odstawić patelnię z ognia. Nadzienie winno przestygnąć.
Wyjąć ciasto z lodówki.
Formę na tartę cienko wysmarować masłem.
Stolnicę posypać leciutko mąką, rozwałkować bardzo cienko ciasto (3 mm) na koło wielkości formy do tarty. Zwinąć ciasto na wałek, po czym przenieść go w ten sposób na formę, wylepić brzegi, cały czas jak najmniej dotykając ciasta rękami (to nam zagwarantuje kruchość tarty). Ponakłuwać ciasto widelcem, po czym włożyć formę z ciastem do lodówki na 10 minut, żeby ciasto oziębić.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C, włożyć tartę, piec ok. 20-25 minut.
Jajka roztrzepać widelcem.
Wyjąć tartę z piekarnika, posmarować cienko częścią roztrzepanych jajek, ponownie włożyć do piekarnika na 5 minut.
Do pozostałych roztrzepanych jajek dodać śmietanę, posiekaną zieleninę, sól i biały pieprz.
Wyjąć ciasto z piekarnika, rozłożyć grzybowe nadzienie, zalać śmietaną z jajkami.
Włożyć do piekarnika na ok. 25-30 minut, do czasu aż nadzienie się zetnie.
Podawać na gorąco, ale równie dobra jest również na zimno.
Zapraszam po przepis:)
Składniki:
Ciasto:
200g mąki
100g masła
1 jajko
3 łyżeczki wody
szczypta soli
Nadzienie:
300g leśnych grzybów
1 mała cebula
2 jajka
100 ml gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżka masła
natka pietruszki, szczypiorek
pieprz kolorowy, sól
Ciasta wystarczy na 2 tarty. Jeżeli nie chcesz robić odrazu 2 tart, polecam jedno ciasto zamrozić:)
Przygotowanie:
Przesiać mąkę z solą na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, siekać nożem, aż masło połączy się z mąką w formę grudek. Roztrzepać jajko z wodą, dodać do ciasta. Wymieszać nożem i czubkami palców zagnieść szybko ciasto, formując kulę.
Kule podzielić na pół, każdą połówkę owinąć w folię, jedną część włożyć do zamrażarki (będzie na kiedy indziej), drugą część włożyć do lodówki na ½ godziny.
Gdy ciasto się chłodzi, przygotować nadzienie.
Grzyby oczyścić, wypłukać (nie moczyć), pokroić w kawałki. Rozgrzać na patelni łyżkę masła, wrzucić grzyby, smażyć ok. 5 – 10 minut, aż wyparuje sok, który grzyby po chwili smażenia puściły.
Dodać posiekaną w kostkę cebulę, całe ziarna zielonego pieprzu, wymieszać, smażyć razem chwilę, potem odstawić patelnię z ognia. Nadzienie winno przestygnąć.
Wyjąć ciasto z lodówki.
Formę na tartę cienko wysmarować masłem.
Stolnicę posypać leciutko mąką, rozwałkować bardzo cienko ciasto (3 mm) na koło wielkości formy do tarty. Zwinąć ciasto na wałek, po czym przenieść go w ten sposób na formę, wylepić brzegi, cały czas jak najmniej dotykając ciasta rękami (to nam zagwarantuje kruchość tarty). Ponakłuwać ciasto widelcem, po czym włożyć formę z ciastem do lodówki na 10 minut, żeby ciasto oziębić.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C, włożyć tartę, piec ok. 20-25 minut.
Jajka roztrzepać widelcem.
Wyjąć tartę z piekarnika, posmarować cienko częścią roztrzepanych jajek, ponownie włożyć do piekarnika na 5 minut.
Do pozostałych roztrzepanych jajek dodać śmietanę, posiekaną zieleninę, sól i biały pieprz.
Wyjąć ciasto z piekarnika, rozłożyć grzybowe nadzienie, zalać śmietaną z jajkami.
Włożyć do piekarnika na ok. 25-30 minut, do czasu aż nadzienie się zetnie.
Podawać na gorąco, ale równie dobra jest również na zimno.
Komentarze