Zima nam doskwiera i potrzebujemy czegoś mocniejszego na rozgrzanie? Polecam nalewkę imbirową. Jest bardzo aromatyczne, dość wyraźna w smaku. Po 2 miesiącach leżakowania w butelkach jest idealna do spożycia. Polecam serdecznie ten przepis:)
Składniki:
300 g świeżego imbiru
2 cytryny
100 g cukru
200 ml wody
0,70 l wódki
4 goździki
Przygotowanie:
Imbir obieramy i kroimy w cienkie plastry.
Cytryny zalewamy wrzątkiem, szorujemy, suszymy. Ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.
Imbir, skórkę z cytryny i sok oraz cukier wraz z wodą podgrzewamy ok. 10 minut aż cukier się rozpuści.
Przygotowany syrop studzimy i przelewamy do słoika.
Całość dopełniamy wódką
Imbirówkę zamykamy szczelnie w słoiku na 3 tygodnie.
Co jakiś czas potrząsamy słoikiem.
Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez sitko lub gazę i przelewamy do butelek.
Pozostawiamy w zamkniętych butelkach ok 2 miesięcy.
Składniki:
300 g świeżego imbiru
2 cytryny
100 g cukru
200 ml wody
0,70 l wódki
4 goździki
Przygotowanie:
Imbir obieramy i kroimy w cienkie plastry.
Cytryny zalewamy wrzątkiem, szorujemy, suszymy. Ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.
Imbir, skórkę z cytryny i sok oraz cukier wraz z wodą podgrzewamy ok. 10 minut aż cukier się rozpuści.
Przygotowany syrop studzimy i przelewamy do słoika.
Całość dopełniamy wódką
Imbirówkę zamykamy szczelnie w słoiku na 3 tygodnie.
Co jakiś czas potrząsamy słoikiem.
Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez sitko lub gazę i przelewamy do butelek.
Pozostawiamy w zamkniętych butelkach ok 2 miesięcy.
Komentarze