Przejdź do głównej zawartości

Mega puszyste bułeczki pszenne

Kolejna bułeczki, tym razem ulepszony przepis. Bułeczki są bardzo mięciutkie, puszyste i smaczne. Serdecznie polecam przepis:)


Składniki:

1 szklanka letniego mleka
110 g masła, roztopionego i przestudzonego
1-2 łyżki cukru
2 jajka
3/4 łyżeczki soli
4 szklanki mąki pszennej
25 g świeżych

Przygotowanie:

Mąkę pszenną przesiać do miski.
Dodać cukier, sól.
Zrobić dziurkę po środku, wkruszyć drożdże i zalać ciepłym mlekiem, poczekać aż drożdże się rozpuszczą i zaczną pienić.
Następnie dodać resztę składników i wyrobić ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.
Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić.
Podzielić na 12 części i formować okrągłe bułeczki.
Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi około 1 cm odstępy.
Przykryć ręczniczkiem kuchennym, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.
Wyrośnięte bułki wysmarować jajkiem, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 185ºC. Podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekły. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Smacznego:)



Wypiekamy- pieczywo


Komentarze

Anonimowy pisze…
Witam, jakiej maki używasz?: typ 450 czy 720? Mam wieczny problem z tym by bułki były bardzo puszyste aniżeli zbite....
Emila Pie pisze…
Korzystam z mąki 450 pszennej. Bułeczki zawsze wychodzą 😃
Anonimowy pisze…
Hej, co znaczy w składnikach- 25g świeżych? Czego świeżych?
Emila Pie pisze…
Przepraszam moje niedopatrzenie. Chodzi o 25 g świeżych drożdży

Popularne posty z tego bloga

Chleb z naczynia żaroodpornego

Kochani osiągnęłam kolejną umiejętność w wypiekach własnego pieczywa. Pierwszy raz spróbowałam upiec chleb w naczyniu żaroodpornym. Sami oceńcie co z tego wyszło oglądając zdjęcia. Wrzucam Wam również przepis jakiego użyłam do tego chlebka:)


Składniki:

300 g mąki pszennej zwykłej
300 g mąki orkiszowej
100 g mąki żytniej razowej
450 ml ciepłej wody
40 g drożdży świerzych
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
garść ziaren słonecznika
garść ziaren dyni

Przygotowanie:

Mąkę pszenną przesiać przez sitko dodać sól, cukier i wymieszać.
Po środku zrobić dziurę, wkruszyć drożdże i zalać ciepłą wodą, poczekać aż się rozpuszczą.
Dodać resztę składników i wyrobić.
Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Ciasto po wyrośnięciu uderzyć pięścią, ponownie lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć do pos…

Naleśniki budyniowe

Jak szybki i pyszny obiad to naleśniki budyniowe:)Uwielbiam je. Idealnie smakują w połączeniu z różnymi smakami dżemów czy powideł. Można podawać je również z twarogiem czy bitą śmietaną. Są obłędnie pyszne i bardzo delikatne. Zapraszam po przepis:)


Składniki:

2 jajka
2 łyżki cukru
szczypta soli
olej do smażenia naleśników
500 ml mleka
1 opakowania budyniu waniliowego
150 g mąki pszennej


Przygotowanie:

Jajka zmiksować z mlekiem, 2 łyżkami cukru i szczyptą soli.
Następnie wsypać proszek budyniowy oraz mąkę pszenną.
Wszystko zmiksować do połączenia się składników tak aby ciasto naleśnikowe miało dość rzadką konsystencję.
Patelnię rozgrzać, wlać odrobinę oleju.
Wlać na patelnię porcję ciasta, rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni i smażyć z bu stron na złoty kolor.

Chleb pszenny

Tym razem nie bułeczki a chleb pszenny. Skorzystałam z przepisu Karoliny jednej z moich grupowiczek na Facebooku. Chlebek wyszedł
idealny, mięciutki z chrupiącą skórką. Serdecznie polecam ten przepis.


Składniki:

0,5 kg dowolnej mąki pszennej
1,5 dag świeżych drożdży
0,5 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
1,5 szklanki ciepłej wody


Przygotowanie:


W szklance ciepłej wody rozpuszczamy drożdże i cukier.
Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy z solą.
Następnie wlewamy drożdże i mieszamy łyżką.
Ciasto zagniatamy dolewając wody tak aby nie było rzadkie ale też nie twarde.
Ostawiamy i przykrywamy ściereczką na ok. godzinę.
Potem ciasto chwilkę wyrabiamy żeby je odgazować i wykładamy do keksówki posmarowanej olejem i obsypanej mąką.
Znowu na ok. godzinę odstawiamy do zrównania się z blachą.
Piekarnik nagrzewamy na 150 stopni ustawienie góra-dół, wkładamy chleb aby jeszcze podrusł na ok. 15 minut.
Następnie nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
Pieczemy ok 1 godz aż chleb po ostukaniu wyda pusty…