Kolejna bułeczki, tym razem ulepszony przepis. Bułeczki są bardzo mięciutkie, puszyste i smaczne. Serdecznie polecam przepis:)
Składniki:
1 szklanka letniego mleka
110 g masła, roztopionego i przestudzonego
1-2 łyżki cukru
2 jajka
3/4 łyżeczki soli
4 szklanki mąki pszennej
25 g świeżych
Przygotowanie:
Mąkę pszenną przesiać do miski.
Dodać cukier, sól.
Zrobić dziurkę po środku, wkruszyć drożdże i zalać ciepłym mlekiem, poczekać aż drożdże się rozpuszczą i zaczną pienić.
Następnie dodać resztę składników i wyrobić ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.
Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić.
Podzielić na 12 części i formować okrągłe bułeczki.
Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi około 1 cm odstępy.
Przykryć ręczniczkiem kuchennym, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.
Wyrośnięte bułki wysmarować jajkiem, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 185ºC. Podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekły. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Smacznego:)
Składniki:
1 szklanka letniego mleka
110 g masła, roztopionego i przestudzonego
1-2 łyżki cukru
2 jajka
3/4 łyżeczki soli
4 szklanki mąki pszennej
25 g świeżych
Przygotowanie:
Mąkę pszenną przesiać do miski.
Dodać cukier, sól.
Zrobić dziurkę po środku, wkruszyć drożdże i zalać ciepłym mlekiem, poczekać aż drożdże się rozpuszczą i zaczną pienić.
Następnie dodać resztę składników i wyrobić ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.
Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić.
Podzielić na 12 części i formować okrągłe bułeczki.
Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi około 1 cm odstępy.
Przykryć ręczniczkiem kuchennym, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.
Wyrośnięte bułki wysmarować jajkiem, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 185ºC. Podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekły. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Smacznego:)
Komentarze