Przejdź do głównej zawartości

Mega puszyste bułeczki pszenne

Kolejna bułeczki, tym razem ulepszony przepis. Bułeczki są bardzo mięciutkie, puszyste i smaczne. Serdecznie polecam przepis:)


Składniki:

1 szklanka letniego mleka
110 g masła, roztopionego i przestudzonego
1-2 łyżki cukru
2 jajka
3/4 łyżeczki soli
4 szklanki mąki pszennej
25 g świeżych

Przygotowanie:

Mąkę pszenną przesiać do miski.
Dodać cukier, sól.
Zrobić dziurkę po środku, wkruszyć drożdże i zalać ciepłym mlekiem, poczekać aż drożdże się rozpuszczą i zaczną pienić.
Następnie dodać resztę składników i wyrobić ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.
Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić.
Podzielić na 12 części i formować okrągłe bułeczki.
Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi około 1 cm odstępy.
Przykryć ręczniczkiem kuchennym, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.
Wyrośnięte bułki wysmarować jajkiem, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 185ºC. Podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekły. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Smacznego:)



Wypiekamy- pieczywo


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Naleśniki budyniowe

Jak szybki i pyszny obiad to naleśniki budyniowe:)Uwielbiam je. Idealnie smakują w połączeniu z różnymi smakami dżemów czy powideł. Można podawać je również z twarogiem czy bitą śmietaną. Są obłędnie pyszne i bardzo delikatne. Zapraszam po przepis:)


Składniki:

2 jajka
2 łyżki cukru
szczypta soli
olej do smażenia naleśników
500 ml mleka
1 opakowania budyniu waniliowego
150 g mąki pszennej


Przygotowanie:

Jajka zmiksować z mlekiem, 2 łyżkami cukru i szczyptą soli.
Następnie wsypać proszek budyniowy oraz mąkę pszenną.
Wszystko zmiksować do połączenia się składników tak aby ciasto naleśnikowe miało dość rzadką konsystencję.
Patelnię rozgrzać, wlać odrobinę oleju.
Wlać na patelnię porcję ciasta, rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni i smażyć z bu stron na złoty kolor.

Chleb pszenny

Tym razem nie bułeczki a chleb pszenny. Skorzystałam z przepisu Karoliny jednej z moich grupowiczek na Facebooku. Chlebek wyszedł
idealny, mięciutki z chrupiącą skórką. Serdecznie polecam ten przepis.


Składniki:

0,5 kg dowolnej mąki pszennej
1,5 dag świeżych drożdży
0,5 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
1,5 szklanki ciepłej wody


Przygotowanie:


W szklance ciepłej wody rozpuszczamy drożdże i cukier.
Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy z solą.
Następnie wlewamy drożdże i mieszamy łyżką.
Ciasto zagniatamy dolewając wody tak aby nie było rzadkie ale też nie twarde.
Ostawiamy i przykrywamy ściereczką na ok. godzinę.
Potem ciasto chwilkę wyrabiamy żeby je odgazować i wykładamy do keksówki posmarowanej olejem i obsypanej mąką.
Znowu na ok. godzinę odstawiamy do zrównania się z blachą.
Piekarnik nagrzewamy na 150 stopni ustawienie góra-dół, wkładamy chleb aby jeszcze podrusł na ok. 15 minut.
Następnie nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
Pieczemy ok 1 godz aż chleb po ostukaniu wyda pusty…

Bułki mleczne- idealne

Dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na przepyszne mleczne bułeczki, które za pewne szybko znikną pożarte z masełkiem lub dżemem:) u mnie w domu są uwielbiane. Bułeczki znikają w ciągu 1 dnia:) Zapraszam po przepis.


Składniki:
pół kg mąki pszennej
ok. 300 ml mleka
drożdże instant 1,5 paczuszki, lub naturalne 8g
60 g masła
1/4 szkl.cukru
2 żółtka
cukier waniliowy ( opakowanie)
1 łyżeczka soli


Przygotowanie:
Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier i cukier waniliowy, podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła i cukrów, odstawiamy do przestygnięcia.


Do miski wsypujemy mąkę, drożdże i sól, wszystko mieszamy łyżką, wlewamy letnie mleko z rozpuszczonymi składnikami, wbijamy żółtka i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto wkładamy do miski wysmarowanej olejem lub masłem.


Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany mąką, formujemy z ciasta wałek, który kroimy na 10-11 pasków,z każdego…