Te rogaliki to szybka, smaczna i słodka propozycja do kawki. Są chrupiące i znikają w mgnieniu oka:) Zapraszam po przepis:)
Składniki:
250 g twarogu półtłustego
pół opakowania cukru waniliowego
1 żółtko
3 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Ciasto francuskie wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę (jeśli jest zamrożone to wcześniej odmrozić).
Zacząć przygotowywać nadzienie, a ciasto w tym czasie ociepli się do temperatury pokojowej, dzięki temu nie będzie się kruszyć podczas pieczenia.
Ciasto podzielić na małe kwadraty.
Żółtko oddzielić od białka.
Białko roztrzepać razem z wodą.
Żółtko zostawić do nadzienia.
Twaróg półtłusty rozdrobnić widelcem, dodać cukier, żółtko i znów zmiksować.
Na koniec dodać sok z cytryny, wymieszać.
Na każdym kwadracie rozłożyć nadzienie serowe.
Zwijać rogaliki zaczynając od podstawy w kierunku wierzchołka.
Przełożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i całe posmarować białkiem roztrzepanym z wodą.
Przed samym pieczeniem rogaliki ponakłuwać widelcem w kilku miejscach, aby powstała wentylacja, która sprawi, że po upieczeniu rogaliki będą chrupiące.
Piec w temparaturze 220 stopni C przez 25 minut.
Po upieczeniu wyjąć.
Smacznego:)
Składniki:
250 g twarogu półtłustego
pół opakowania cukru waniliowego
1 żółtko
3 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Ciasto francuskie wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę (jeśli jest zamrożone to wcześniej odmrozić).
Zacząć przygotowywać nadzienie, a ciasto w tym czasie ociepli się do temperatury pokojowej, dzięki temu nie będzie się kruszyć podczas pieczenia.
Ciasto podzielić na małe kwadraty.
Żółtko oddzielić od białka.
Białko roztrzepać razem z wodą.
Żółtko zostawić do nadzienia.
Twaróg półtłusty rozdrobnić widelcem, dodać cukier, żółtko i znów zmiksować.
Na koniec dodać sok z cytryny, wymieszać.
Na każdym kwadracie rozłożyć nadzienie serowe.
Zwijać rogaliki zaczynając od podstawy w kierunku wierzchołka.
Przełożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i całe posmarować białkiem roztrzepanym z wodą.
Przed samym pieczeniem rogaliki ponakłuwać widelcem w kilku miejscach, aby powstała wentylacja, która sprawi, że po upieczeniu rogaliki będą chrupiące.
Piec w temparaturze 220 stopni C przez 25 minut.
Po upieczeniu wyjąć.
Smacznego:)
Komentarze