Przedstawiam Wam kolejną odsłonę śledzi pod pierzynką. Tym razem w towarzystwie ogórków kiszonych. Mam nadzieję, że pomysł na takie śledziki przypadnie Wam do gustu. Zapraszam po przepis:)
Składniki:
4 śledzie solone
1 mała cebula
2 ziemniaki
3 – 4 ogórki kiszone
3 jajka
majonez, śmietana
sól i pierz
Przygotowanie:
Śledzie moczę w wodzie co najmniej pół godziny.
Następnie odsączam.
Kroje śledzie na drobne paski. Układam w półmisku na dnie przyprawiam pieprzem.
Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę układam na śledzie.
Następnie daję cienką warstwą majonezu.
Ziemniak obieram i gotuje w posolonej wodzie. Wystudzam i tarkuję na cebulę.
Ogórki tarkuję na ziemniaki.
Jaja gotuję na twardo. Wystudzam, obieram ze skorupki, oddzielam białko od żółtka i kolejno ścieram na tarce, najpierw białko na górę żółtko.
Doprawiam solą i pieprzem. Można przykryć koleją warstwą majonezu wymieszanego ze śmietaną 18%, jeśli lubicie sałatki z majonezem. Gotowe !
Składniki:
4 śledzie solone
1 mała cebula
2 ziemniaki
3 – 4 ogórki kiszone
3 jajka
majonez, śmietana
sól i pierz
Przygotowanie:
Śledzie moczę w wodzie co najmniej pół godziny.
Następnie odsączam.
Kroje śledzie na drobne paski. Układam w półmisku na dnie przyprawiam pieprzem.
Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę układam na śledzie.
Następnie daję cienką warstwą majonezu.
Ziemniak obieram i gotuje w posolonej wodzie. Wystudzam i tarkuję na cebulę.
Ogórki tarkuję na ziemniaki.
Jaja gotuję na twardo. Wystudzam, obieram ze skorupki, oddzielam białko od żółtka i kolejno ścieram na tarce, najpierw białko na górę żółtko.
Doprawiam solą i pieprzem. Można przykryć koleją warstwą majonezu wymieszanego ze śmietaną 18%, jeśli lubicie sałatki z majonezem. Gotowe !
Komentarze