Wieczorami kiedy mam ochotę na coś słodkiego, wrzucam na tapetę własnie tą babkę. Robi się ją ekspresowo, jest pyszna, mięciutka.
Składniki:
1 jajko
pół szklanki cukru
100 g masła
2 łyżki cukru waniliowego
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
pół łyżeczki sody
łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 bardzo dojrzałe banany
Przygotowanie:
Mąki przesiewamy razem z proszkiem, sodą i przyprawami.
Jajko mieszamy razem z cukrem, rozdrobnionym np. widelcem bananem, rozpuszczonym masłem.
Dodajemy do suchych składników i mieszamy tylko do połączenia.
Keksówkę o wym. 10 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wylewamy do środka ciasto.
Pieczemy w temp. 180 C przez około 1 godz. do tzw. suchego patyczka.
Składniki:
1 jajko
pół szklanki cukru
100 g masła
2 łyżki cukru waniliowego
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
pół łyżeczki sody
łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 bardzo dojrzałe banany
Przygotowanie:
Mąki przesiewamy razem z proszkiem, sodą i przyprawami.
Jajko mieszamy razem z cukrem, rozdrobnionym np. widelcem bananem, rozpuszczonym masłem.
Dodajemy do suchych składników i mieszamy tylko do połączenia.
Keksówkę o wym. 10 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wylewamy do środka ciasto.
Pieczemy w temp. 180 C przez około 1 godz. do tzw. suchego patyczka.
Komentarze