Kochani osiągnęłam kolejną umiejętność w wypiekach własnego pieczywa. Pierwszy raz spróbowałam upiec chleb w naczyniu żaroodpornym. Sami oceńcie co z tego wyszło oglądając zdjęcia. Wrzucam Wam również przepis jakiego użyłam do tego chlebka:)
Składniki:
300 g mąki pszennej zwykłej
300 g mąki orkiszowej
100 g mąki żytniej razowej
450 ml ciepłej wody
40 g drożdży świerzych
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
garść ziaren słonecznika
garść ziaren dyni
Przygotowanie:
Mąkę pszenną przesiać przez sitko dodać sól, cukier i wymieszać.
Po środku zrobić dziurę, wkruszyć drożdże i zalać ciepłą wodą, poczekać aż się rozpuszczą.
Dodać resztę składników i wyrobić.
Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Ciasto po wyrośnięciu uderzyć pięścią, ponownie lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
Piekarnik rozgrzać do 200ºC i piec bochenek pod pokrywą 30 min.
Następnie piec jeszcze 20 min w 200ºC bez pokrywy.
Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu.
Wyjąć z naczynia i studzić na kratce bądź desce do krojenia.
Smacznego :-)
Składniki:
300 g mąki pszennej zwykłej
300 g mąki orkiszowej
100 g mąki żytniej razowej
450 ml ciepłej wody
40 g drożdży świerzych
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
garść ziaren słonecznika
garść ziaren dyni
Przygotowanie:
Mąkę pszenną przesiać przez sitko dodać sól, cukier i wymieszać.
Po środku zrobić dziurę, wkruszyć drożdże i zalać ciepłą wodą, poczekać aż się rozpuszczą.
Dodać resztę składników i wyrobić.
Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Ciasto po wyrośnięciu uderzyć pięścią, ponownie lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
Piekarnik rozgrzać do 200ºC i piec bochenek pod pokrywą 30 min.
Następnie piec jeszcze 20 min w 200ºC bez pokrywy.
Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu.
Wyjąć z naczynia i studzić na kratce bądź desce do krojenia.
Smacznego :-)
Komentarze