Ostatnimi czasy chodziła za nami pizza, dlatego postanowiłam nie zamawiać w pizzerii a zrobić swoją, swojską, domową, przepyszną pizzę:) Użyłam do niej naszych ulubionych składników. W dzisiejszym wpisie podzielę się z Wami przepisem na idealne ciasto do pizzy. Zapraszam więc po przepis:)
Składniki na ciasto:
25 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Przygotować rozczyn: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn.
Sukcesywnie zagarniać łyżką mąkę do środka i przez 2 - 3 minuty mieszać składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę.
Wyrabiać ciasto przez ok. 5 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać.
Podzielić na 2 części, uformować z nich kulki i odłożyć na ok. 7 minut pod ściereczką.
Tortownicę posmarować oliwą.
Włożyć na środek kulkę ciasta, delikatnie spłaszczyć i rozciągać, rozprowadzając palcami po całej powierzchni dna, zaczynając od środka i zostawiając niewielki "wałeczek" na brzegu.
Wyłożyć cienką warstwę przecieru, posypać bazylią i oregano, dodać ser oraz ulubione dodatki.
Odczekać ok. 15 minut aż ciasto podrośnie.
Piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku min. 250 st. C przez ok. 10 minut.
Smacznego:)
Składniki na ciasto:
25 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Przygotować rozczyn: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn.
Sukcesywnie zagarniać łyżką mąkę do środka i przez 2 - 3 minuty mieszać składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę.
Wyrabiać ciasto przez ok. 5 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać.
Podzielić na 2 części, uformować z nich kulki i odłożyć na ok. 7 minut pod ściereczką.
Tortownicę posmarować oliwą.
Włożyć na środek kulkę ciasta, delikatnie spłaszczyć i rozciągać, rozprowadzając palcami po całej powierzchni dna, zaczynając od środka i zostawiając niewielki "wałeczek" na brzegu.
Wyłożyć cienką warstwę przecieru, posypać bazylią i oregano, dodać ser oraz ulubione dodatki.
Odczekać ok. 15 minut aż ciasto podrośnie.
Piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku min. 250 st. C przez ok. 10 minut.
Smacznego:)
Komentarze