Jak już wiecie uwielbiam domowe pieczywko. W tym poście zaprezentuję Wam bułeczki kajzerki. Bardzo długo utrzymują świeżość. Zapraszam po przepis:)
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
szklanka wody szklanki letniej wody
1 ½ łyżeczki drożdży lub 20g świeżych
1 ½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Zaczyn z drożdży przygotowuje się, łącząc lekko ciepłą wodę, pokruszone drożdże, cukier i parę łyżek mąki. Całość należy przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. Wyrośnięty zaczyn należy połączyć z resztą składników i dalej postępować jak w przepisie.
Wszystkie składniki zagnieść. Od momentu, gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski wyrabiać jeszcze ok. 5 minut.
Ciasto odstawić na 10 minut.
Po tym czasie wyrobić ponownie przez ok. 5 minut.
Ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny.
Ciasto przełożyć do miski lekko wysmarowanej oliwą. Ciasto pozostawić na 1 godz. w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 8 części.
Z każdej części uformować bułkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
Kajzerki można z góry naciąć nożem.
Bułki piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 17 minut w temperaturze 225°C.
Smacznego:)
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
szklanka wody szklanki letniej wody
1 ½ łyżeczki drożdży lub 20g świeżych
1 ½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Zaczyn z drożdży przygotowuje się, łącząc lekko ciepłą wodę, pokruszone drożdże, cukier i parę łyżek mąki. Całość należy przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. Wyrośnięty zaczyn należy połączyć z resztą składników i dalej postępować jak w przepisie.
Wszystkie składniki zagnieść. Od momentu, gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski wyrabiać jeszcze ok. 5 minut.
Ciasto odstawić na 10 minut.
Po tym czasie wyrobić ponownie przez ok. 5 minut.
Ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny.
Ciasto przełożyć do miski lekko wysmarowanej oliwą. Ciasto pozostawić na 1 godz. w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 8 części.
Z każdej części uformować bułkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
Kajzerki można z góry naciąć nożem.
Bułki piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 17 minut w temperaturze 225°C.
Smacznego:)
Komentarze