Przejdź do głównej zawartości

Likier Baileys

Dziś na blogu zamieszczam ostatnio wykonany przeze mnie likier. Idealnie nadaje się na przyjęcie gości, na rozgrzanie w zimowy wieczór, pasuje również jako dodatek do lodów czy innych deserów.
Zapraszam serdecznie po przepis:)


Składniki:

250 ml śmietanki 30%
400 g mleka skondensowanego słodkiego
50 ml gorącego mleka
2 łyżki kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
0,5 l wódki

Przygotowanie:

Kakao i kawę wymieszać z gorącym mlekiem, żeby składniki się rozpuściły i nie było grudek.
Do miski wlać mleko skondensowane i śmietankę, wymieszać.
Dodałam rozpuszczone w mleku kakao i kawę i ekstrakt waniliowy.
Ekstraktu nie należy zastępować „aromatami”.
Wszystko razem dobrze wymieszać.
Nie przerywając mieszania małym strumieniem wlewać wódkę.
Gotowy likier można przelać do butelki.

Komentarze

gin pisze…
O mniam, zapowiada się pysznie :)

Popularne posty z tego bloga

Chleb z naczynia żaroodpornego

Kochani osiągnęłam kolejną umiejętność w wypiekach własnego pieczywa. Pierwszy raz spróbowałam upiec chleb w naczyniu żaroodpornym. Sami oceńcie co z tego wyszło oglądając zdjęcia. Wrzucam Wam również przepis jakiego użyłam do tego chlebka:)


Składniki:

300 g mąki pszennej zwykłej
300 g mąki orkiszowej
100 g mąki żytniej razowej
450 ml ciepłej wody
40 g drożdży świerzych
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
garść ziaren słonecznika
garść ziaren dyni

Przygotowanie:

Mąkę pszenną przesiać przez sitko dodać sól, cukier i wymieszać.
Po środku zrobić dziurę, wkruszyć drożdże i zalać ciepłą wodą, poczekać aż się rozpuszczą.
Dodać resztę składników i wyrobić.
Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne.
Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Ciasto po wyrośnięciu uderzyć pięścią, ponownie lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć do pos…

Śledzie pod pierzynką z ogórkiem kiszonym

Przedstawiam Wam kolejną odsłonę śledzi pod pierzynką. Tym razem w towarzystwie ogórków kiszonych. Mam nadzieję, że pomysł na takie śledziki przypadnie Wam do gustu. Zapraszam po przepis:)


Składniki:

4 śledzie solone
1 mała cebula
2 ziemniaki
3 – 4 ogórki kiszone
3 jajka
majonez, śmietana
sól i pierz

Przygotowanie:

Śledzie moczę w wodzie co najmniej pół godziny.
Następnie odsączam.
Kroje śledzie na drobne paski. Układam w półmisku na dnie przyprawiam pieprzem.
Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę układam na śledzie.
Następnie daję cienką warstwą majonezu.
Ziemniak obieram i gotuje w posolonej wodzie. Wystudzam i tarkuję na cebulę.
Ogórki tarkuję na ziemniaki.
Jaja gotuję na twardo. Wystudzam, obieram ze skorupki, oddzielam białko od żółtka i kolejno ścieram na tarce, najpierw białko na górę żółtko.
Doprawiam solą i pieprzem. Można przykryć koleją warstwą majonezu wymieszanego ze śmietaną 18%, jeśli lubicie sałatki z majonezem. Gotowe !





Syrop Imbirowo- miodowy z kurkumą eliksir zdrowia

Dziś właśnie zrobiłam świeży syrop imbirowo- miodowy, który gości u mnie w domu przez cały rok. Dlaczego akurat ten syrop?
Imbir: zapobiega dolegliwościom w chorobie lokomocyjnej, morskiej, po narkozie. Imbir wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dlatego stosuje się go przy przeziębieniach. Ponadto imbir przynosi ulgę chorym stawom, ponieważ rozgrzewa organizm. Korzeń imbiru jest świetny na wzdęcia, działa rozkurczowo i żółciopędnie. Ma ochronny wpływ na żołądek, zapobiegając powstawaniu wrzodów. Ponadto zmniejsza ilość i częstość ataków migreny. Imbir warto stosować przy bólu gardła, ponieważ ma działanie odkażające, zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Pobudza wydzielanie śluzu, dlatego wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc. Imbir ma także zastosowanie przy problemach z koncentracją.

Miód: dp walorów zdrowotnych miodu możemy zaliczyć takie jego cechy jak: wpływ na rozwój umysłowy i psychiczny, zwiększenie odporności na choroby, szybki przyrost ciała u…