Dziś zaprezentuję mój następny wypiek, chleb pszenno- razowy. Jak już wiecie uwielbiam piec własne pieczywo i mogę powiedzieć, że ten jest na prawdę przepyszny.
Zapraszam po przepis:)
Składniki:
350g mąki pszennej
150g mąki żytniej razowej (typ 2000)
0,5l letniej wody
25 g drożdży
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Przesiej do miski oba rodzaje mąk, sól zrób po środku dziurę i dodaj drożdże, drożdże posyp cukrem i zalej wodą. poczekaj aż drożdże zaczną pracować.
Dodaj resztę wody i wyrób ciasto.
Ciasto odstaw na ok 2 godziny aż podwoi swoją objętość i powstanie dużo pęcherzyków powietrza.
Przełóż ciasto do formy.
Zawiń w folią spożywczą i zostaw na 30 minut aby ciasto jeszcze podrosło.
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni.
Gdy piekarnik będzie już nagrzany, wstaw do niego formę z chlebem.
Piecz w formie 30 minut, a następnie 20-30 minut wyjmij z formy i piecz na kratce.
Smacznego:)
Zapraszam po przepis:)
Składniki:
350g mąki pszennej
150g mąki żytniej razowej (typ 2000)
0,5l letniej wody
25 g drożdży
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Przesiej do miski oba rodzaje mąk, sól zrób po środku dziurę i dodaj drożdże, drożdże posyp cukrem i zalej wodą. poczekaj aż drożdże zaczną pracować.
Dodaj resztę wody i wyrób ciasto.
Ciasto odstaw na ok 2 godziny aż podwoi swoją objętość i powstanie dużo pęcherzyków powietrza.
Przełóż ciasto do formy.
Zawiń w folią spożywczą i zostaw na 30 minut aby ciasto jeszcze podrosło.
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni.
Gdy piekarnik będzie już nagrzany, wstaw do niego formę z chlebem.
Piecz w formie 30 minut, a następnie 20-30 minut wyjmij z formy i piecz na kratce.
Smacznego:)
Komentarze