Pomarańczówka wisielec to jedna z najbardziej aromatycznych i mocnych nalewek jaką do tej pory udało mi się zrobić. Wygląda spektakularnie i ma bardzo delikatny i specyficzny aromat. W smaku jest jednak dość mocno wyczuwalny aromat pomarańczy i goździków. Z ręką na sercu mogę polecić tę nalewkę po mimo to, że mocna w smaku:) Zainteresowanych zapraszam po przepis:)
Składniki:
0.70 l wódki
1 pomarańcz
ok 10 goździków
6 łyżek cukru
Dodatkowo:
nóż
szydełko
sznurek
słój na nalewkę
Przygotowanie:
Przez pomarańczę przeciągnij za pomocą szydełka gruby sznurek tak, żeby można było ją powiesić.
Powbijaj w nią goździki tak żeby zrobił się „jeżyk”.
W wolnych miejscach ponacinaj pomarańczę nożem.
Do dużego słoika wlej pól wódkę i wsyp 6 łyżek cukru.
Wymieszaj do rozpuszczenia.
Szczelnie zakręć słoik, umieszczając w środku pomarańczę na sznurku, w taki sposób aby nie stykała się ze spirytusem i wisiała max 2 cm nad lustrem płynu.
Odstaw w ciepłe miejsce na 2 miesiące.
Po tym czasie zlej do butelek.
Składniki:
0.70 l wódki
1 pomarańcz
ok 10 goździków
6 łyżek cukru
Dodatkowo:
nóż
szydełko
sznurek
słój na nalewkę
Przygotowanie:
Przez pomarańczę przeciągnij za pomocą szydełka gruby sznurek tak, żeby można było ją powiesić.
Powbijaj w nią goździki tak żeby zrobił się „jeżyk”.
W wolnych miejscach ponacinaj pomarańczę nożem.
Do dużego słoika wlej pól wódkę i wsyp 6 łyżek cukru.
Wymieszaj do rozpuszczenia.
Szczelnie zakręć słoik, umieszczając w środku pomarańczę na sznurku, w taki sposób aby nie stykała się ze spirytusem i wisiała max 2 cm nad lustrem płynu.
Odstaw w ciepłe miejsce na 2 miesiące.
Po tym czasie zlej do butelek.
Komentarze