Aromatyczna, rozgrzewająca, idealna na zimowe wieczory zupa gulaszowa, smakuje rewelacyjnie z kawałkami podsmażanej wołowiny i smażoną cebulą oraz papryką i ziemniakami. Zupę gulaszową z wołowiną podajemy z dodatkiem pomidorów w zalewie. W sezonie letnim zupę gulaszową możesz zrobić ze świeżymi pomidorami. Zapraszam po przepis:)
Składniki:
wołowina pokrojona w kostkę 500 g
1 duża cebula pokrojona w kostkę
1 marchew pokrojona w kostkę
5-6 ziemniaków pokrojonych w kostkę
kawałek selera pokrojonego w kostkę
1 papryka czerwona
1 puszka pomidorów krojonych
1 puszka kukurydzy
1 łyżeczka kminku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pieprz czarny
ziele angielskie
liść laurowy
masło 1 łyżka
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej masło, dodaj do niego cebulę i czosnek, smaż powoli, aż cebula zacznie zmieniać kolor, dodaj wtedy paprykę w proszku i smaż kolejne dwie minuty cały czas mieszając.
Dodaj mięso, smaż je tak długo, aż zniknie powstały sos, a mięso będzie dobrze obsmażone.
Dodaj pozostałe warzywa.
Całość zalej 1,5 litrem wody, zagotuj, dodaj pomidory i koncentrat pomidorowy, dodaj przyprawy.
Zupę gotuj około 50 minut, aż mięso będzie miękkie, dodaj wtedy posiekany kminek.
Na koniec dodaj ziemniaki i zupę gotuj jeszcze około 20 minut, podawaj z pieczywem.
Smacznego:)
Składniki:
wołowina pokrojona w kostkę 500 g
1 duża cebula pokrojona w kostkę
1 marchew pokrojona w kostkę
5-6 ziemniaków pokrojonych w kostkę
kawałek selera pokrojonego w kostkę
1 papryka czerwona
1 puszka pomidorów krojonych
1 puszka kukurydzy
1 łyżeczka kminku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pieprz czarny
ziele angielskie
liść laurowy
masło 1 łyżka
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej masło, dodaj do niego cebulę i czosnek, smaż powoli, aż cebula zacznie zmieniać kolor, dodaj wtedy paprykę w proszku i smaż kolejne dwie minuty cały czas mieszając.
Dodaj mięso, smaż je tak długo, aż zniknie powstały sos, a mięso będzie dobrze obsmażone.
Dodaj pozostałe warzywa.
Całość zalej 1,5 litrem wody, zagotuj, dodaj pomidory i koncentrat pomidorowy, dodaj przyprawy.
Zupę gotuj około 50 minut, aż mięso będzie miękkie, dodaj wtedy posiekany kminek.
Na koniec dodaj ziemniaki i zupę gotuj jeszcze około 20 minut, podawaj z pieczywem.
Smacznego:)
Komentarze