Dziś po bardzo krótkim namyśle co dziś na obiad, padło na placuszki z cukinii. Oboje je uwielbiamy, zwłaszcza polane sosem czosnkowym.
Zapraszam po przepis:)
Składniki:
Składniki:
ok. 20 placuszków
2 średnie cukinie (ok. 300 g )
1 średnia cebula
2 jaja
2 łyżki kwaśnej śmietany
6 łyżek mąki pszennej
1 garść natki pietruszki
1 ząbek czosnku
pieprz
sól
oliwa do smażenia
do podania:
jogurt naturalny lub kwaśna śmietana
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Cukinię dokładnie myję, odcinam końce i bez obierania ścieram na tarce o grubych oczkach.
Do cukinii dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, pietruszkę, śmietanę oraz jajka.
Całość dokładnie mieszam i na koniec dodaję mąkę.
Na patelni dobrze rozgrzewam oliwę i smażę na niej placki.
Niewielkie ilości ciasta nakładam łyżką i smażę placki w obydwu stron na złocisto, następnie przekładam na papierowy ręczniczek, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Podaję póki gorące z ulubionymi dodatkami, np. kleksem sosu czosnkowego wykonanego ze śmietany i ząbka czosnku.
Smacznego:)
Zapraszam po przepis:)
Składniki:
Składniki:
ok. 20 placuszków
2 średnie cukinie (ok. 300 g )
1 średnia cebula
2 jaja
2 łyżki kwaśnej śmietany
6 łyżek mąki pszennej
1 garść natki pietruszki
1 ząbek czosnku
pieprz
sól
oliwa do smażenia
do podania:
jogurt naturalny lub kwaśna śmietana
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Cukinię dokładnie myję, odcinam końce i bez obierania ścieram na tarce o grubych oczkach.
Do cukinii dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, pietruszkę, śmietanę oraz jajka.
Całość dokładnie mieszam i na koniec dodaję mąkę.
Na patelni dobrze rozgrzewam oliwę i smażę na niej placki.
Niewielkie ilości ciasta nakładam łyżką i smażę placki w obydwu stron na złocisto, następnie przekładam na papierowy ręczniczek, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Podaję póki gorące z ulubionymi dodatkami, np. kleksem sosu czosnkowego wykonanego ze śmietany i ząbka czosnku.
Smacznego:)
Komentarze