Długo dziś myślałam co by tu ugotować na obiad, powoli kończą mi się już pomysły. Wpadłam na pomysł, że zrobię placuszki z cukinii z pieczarkami i sosem czosnkowym. Dawno ich nie robiłam. Są bardzo sycące, delikatne w smaku i puszyste.
Zapraszam Was serdecznie po przepis:)
Składniki:
300 g cukinii
200 g pieczarek
1 cebula
3 małe jajka
4 czubate łyżka mąki pszennej
szczypta soli
szczypta pieprzu
1/3 łyżeczki curry
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
Sos:
4 Łyżki śmietany
2 Łyżki mleka
1 ząbek czosnku
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Cukinię obieram ze skórki, ścieram na tarce na dużych oczkach, posypuję solą i odstawiam na sicie na ok. 20 minut.
Po tym czasie dokładnie odsączam z soku.
Pieczarki myję i oczyszczam, ścieram na tarce.
Cebulę i czosnek również ścieram na tarce.
Do miski przekładam starte warzywa.
Wbijam jajka i wsypuję mąkę.
Doprawiam do smaku przyprawami i dokładnie mieszam wszystkie składniki.
Na patelni rozgrzewam olej, łyżką nabieram masę i smażę niewielkie placuszki z obu stron do zrumienienia.
Osączam z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Podaję na ciepło z ulubionym sosem czosnkowym.
Sos: śmietanę mieszam z mlekiem, wciskam do śmietany 1 ząbek czosnku, przyprawiam, mieszam.
Smacznego! :)
Zapraszam Was serdecznie po przepis:)
Składniki:
300 g cukinii
200 g pieczarek
1 cebula
3 małe jajka
4 czubate łyżka mąki pszennej
szczypta soli
szczypta pieprzu
1/3 łyżeczki curry
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
Sos:
4 Łyżki śmietany
2 Łyżki mleka
1 ząbek czosnku
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Cukinię obieram ze skórki, ścieram na tarce na dużych oczkach, posypuję solą i odstawiam na sicie na ok. 20 minut.
Po tym czasie dokładnie odsączam z soku.
Pieczarki myję i oczyszczam, ścieram na tarce.
Cebulę i czosnek również ścieram na tarce.
Do miski przekładam starte warzywa.
Wbijam jajka i wsypuję mąkę.
Doprawiam do smaku przyprawami i dokładnie mieszam wszystkie składniki.
Na patelni rozgrzewam olej, łyżką nabieram masę i smażę niewielkie placuszki z obu stron do zrumienienia.
Osączam z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Podaję na ciepło z ulubionym sosem czosnkowym.
Sos: śmietanę mieszam z mlekiem, wciskam do śmietany 1 ząbek czosnku, przyprawiam, mieszam.
Smacznego! :)
Komentarze