Przejdź do głównej zawartości

Bułki mleczne- idealne

Dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na przepyszne mleczne bułeczki, które za pewne szybko znikną pożarte z masełkiem lub dżemem:) u mnie w domu są uwielbiane. Bułeczki znikają w ciągu 1 dnia:) Zapraszam po przepis.


Składniki:
pół kg mąki pszennej
ok. 300 ml mleka
drożdże instant 1,5 paczuszki, lub naturalne 8g
60 g masła
1/4 szkl.cukru
2 żółtka
cukier waniliowy ( opakowanie)
1 łyżeczka soli


Przygotowanie:
Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier i cukier waniliowy, podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła i cukrów, odstawiamy do przestygnięcia.


Do miski wsypujemy mąkę, drożdże i sól, wszystko mieszamy łyżką, wlewamy letnie mleko z rozpuszczonymi składnikami, wbijamy żółtka i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto wkładamy do miski wysmarowanej olejem lub masłem.


Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany mąką, formujemy z ciasta wałek, który kroimy na 10-11 pasków,z każdego paska formujemy okrągłe kuleczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C do zrumienienia ok 15-20 min.


Mam nadzieje, że przepis Wam się przyda:)
Zrobicie takie bułeczki u siebie w domu?

Komentarze

Nevermore pisze…
Takie rumiane, ciepłe i pachnące, to nawet mnie śpiocha by obudziły ;)
Super bułeczki, w sam raz na sobotnie, czy też niedzielne "późne" śniadanie :D
Pichceniomania pisze…
Właśnie szukałam ciekawego przepisu do takich faszerowanych i zapiekanych bułeczek. Super przepis, z pewnością wykorzystam.
Pełnia Smaków pisze…
Super pomysł na pyszne śniadanko :)

Popularne posty z tego bloga

Syrop Imbirowo- miodowy z kurkumą eliksir zdrowia

Dziś właśnie zrobiłam świeży syrop imbirowo- miodowy, który gości u mnie w domu przez cały rok. Dlaczego akurat ten syrop? Imbir: zapobiega dolegliwościom w chorobie lokomocyjnej, morskiej, po narkozie. Imbir wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dlatego stosuje się go przy przeziębieniach. Ponadto imbir przynosi ulgę chorym stawom, ponieważ rozgrzewa organizm. Korzeń imbiru jest świetny na wzdęcia, działa rozkurczowo i żółciopędnie. Ma ochronny wpływ na żołądek, zapobiegając powstawaniu wrzodów. Ponadto zmniejsza ilość i częstość ataków migreny. Imbir warto stosować przy bólu gardła, ponieważ ma działanie odkażające, zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Pobudza wydzielanie śluzu, dlatego wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc. Imbir ma także zastosowanie przy problemach z koncentracją. Miód: dp walorów zdrowotnych miodu możemy zaliczyć takie jego cechy jak: wpływ na rozwój umysłowy i psychiczny, zwiększenie odporności na choroby, szybki przyrost ciał

Chleb z naczynia żaroodpornego

Kochani osiągnęłam kolejną umiejętność w wypiekach własnego pieczywa. Pierwszy raz spróbowałam upiec chleb w naczyniu żaroodpornym. Sami oceńcie co z tego wyszło oglądając zdjęcia. Wrzucam Wam również przepis jakiego użyłam do tego chlebka:) Składniki: 300 g mąki pszennej zwykłej 300 g mąki orkiszowej 100 g mąki żytniej razowej 450 ml ciepłej wody 40 g drożdży świerzych 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru garść ziaren słonecznika garść ziaren dyni Przygotowanie: Mąkę pszenną przesiać przez sitko dodać sól, cukier i wymieszać. Po środku zrobić dziurę, wkruszyć drożdże i zalać ciepłą wodą, poczekać aż się rozpuszczą. Dodać resztę składników i wyrobić. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny). Ciasto po wyrośnięciu uderzyć pięścią, ponownie lekko wyrobić, uformować owalny boche

Nalewka pomarańczówka- wisielec

Pomarańczówka wisielec to jedna z najbardziej aromatycznych i mocnych nalewek jaką do tej pory udało mi się zrobić. Wygląda spektakularnie i ma bardzo delikatny i specyficzny aromat. W smaku jest jednak dość mocno wyczuwalny aromat pomarańczy i goździków. Z ręką na sercu mogę polecić tę nalewkę po mimo to, że mocna w smaku:) Zainteresowanych zapraszam po przepis:) Składniki: 0.70 l wódki 1 pomarańcz ok 10 goździków 6 łyżek cukru Dodatkowo: nóż szydełko sznurek słój na nalewkę Przygotowanie: Przez pomarańczę przeciągnij za pomocą szydełka gruby sznurek tak, żeby można było ją powiesić. Powbijaj w nią goździki tak żeby zrobił się „jeżyk”. W wolnych miejscach ponacinaj pomarańczę nożem. Do dużego słoika wlej pól wódkę i wsyp 6 łyżek cukru. Wymieszaj do rozpuszczenia. Szczelnie zakręć słoik, umieszczając w środku pomarańczę na sznurku, w taki sposób aby nie stykała się ze spirytusem i wisiała max 2 cm nad lustrem płynu. Odstaw w ciepłe miejsce na 2 miesiące. Po ty