Przejdź do głównej zawartości

Mój zawód- moja pasja. Czyli co mnie tknęło żeby zostać pielęgniarką.

Kochani dziś będzie nie typowo. Wpis nie będzie zawierał przepisu ani porady, tylko bardziej opowieść o największej póki co dumie mojego życia. Mianowicie dlaczego zostałam pielęgniarką i co to ma wspólnego z jedzeniem 😀

Moja przygoda zaczęła się od odbyciu wielu staży i praktyk w domach spokojnej starości, pracy przy opiece nad pacjentem w domu. Od początku wiedziałam, że to właśnie kocham i tym chce się zajmować zawodowo.
Zdecydowałam się na podjęcie studiów na kierunku pielęgniarstwo. To były ciężkie 3 lata ciągłego siedzenia z nosem w książkach. Pielęgniarstwo to taki zawód, w którym ciągle się coś zmienia, wchodzi pełno nowości. Trzeba być ciągle na bieżąco, więc od książek i gazet tematycznych nigdy się nie uwolnisz.
Po 3 latach studiów, wykładów i mnustwa praktyk w szpitalu, ośrodkach zdrowia, rehabilitacji, domu seniora itp. Zaczęła się prawdziwą przygoda z pielęgniarstwem.
Rozpoczęłam pracę za miedzą czyli w Niemczech. Na początku nie było łatwo. Przeszłam przez 4 domy seniora, w którym co jeden to było gorsza sytuacja kadrowa. Po 2 latach trafiłam na moją wymarzoną pracę w dużej stabilnej firmie,  dającej zatrudnienie ponad 400 pielęgniarkom. Pracuje w dziale intensywnej terapii u pacjenta w domu. Nie mylmy tego z pielęgniarką jeżdżącą od domu do domu i nie mającą czasu dla pacjenta. Moja praca jest zupełnie inna. Mam 8 lub 12 godzin pod opieką jednego pacjenta, więc mogę mu ten cały czas poświęcić bez gonitwy na czas. Takie Niemcy mają wygody😀

Pielęgniarstwo to moim zdaniem bardzo piękny zawód, ponieważ pacjenci są zazwyczaj bardzo wdzięczni za pomoc. Ta satysfakcja z tego, że niosę pomoc i ludzie są wdzięczni daje mi jeszcze większego kopa do działania. Nie zapominajmy o tym również, że to bardzo odpowiedzialny zawód. Często gęsto nie tylko w nagłych przypadkach musimy działać i decydować za lekarzy. Mamy również zazwyczaj pierwszy kontakt z rodziną chorego. Ważną rolę odgrywa tu jest komunikacja.
A i ta cała tzn. biurokracja, czasem ma wrażenie, że nie wygrzebię się nigdy z papierów, dokumentacji itd.

Pielęgniarka spotyka się z różnymi przypadkami pacjentów ich schorzeniami, dlatego tak ważna jest przede wszystkim empatia. Myślę że empatia to najważniejsza cecha jaką pielęgniarka powinna posiadać, oczywiście poza cierpliwością, miłością do ludzi, szacunkiem, miłą aurą itd.

Więc jak już widzicie pielęgniarstwo to zawód piękny, ale bardzo trudny i wymagający. Ten kto się na niego decyduje, bez wątpienia musi poczuć tzw. powołanie, inaczej ciężko jest funkcjonować i obcować w świecie często choroby, strachu, zwątpienia, smutku ale i radości np z narodzin😀

Pozdrawiam 😀 Jeśli artykuł Was zainteresował. Komentujecie i subskrybujcie mojego bloga 😀


Komentarze

Nevermore pisze…
Tak przy okazji napiszę, skoro jest taki temat, że moja siostra też jest pielęgniarką i znam to od podszewki, choć tylko z polskiej strony, ale od wielu, wielu lat.
Trzeba mieć siłę i czuć to powołanie, by wybrać ten zawód :)

Popularne posty z tego bloga

Hovĕzi gulaš – Czeski gulasz wołowy na piwie

Ten gulasz to jedno z moich ulubionych czeskich dań. Zawsze gdy jadę na wycieczkę do Czech zajadam się nim popijając ciemne piwko:) Niebo w gębie. Po powrocie z tegorocznego urlopu z Czech postanowiłam po raz pierwszy odtworzyć ten gulasz w mojej kuchni. Szczerze mówiąc było już bardzo nie daleko od oryginału:) Niestety zabrakło również knedlików, ale zrobiłam do niego placki z cukinii, smakowało równie dobrze. Zapraszam po przepis i życzę Wam smacznego:) Składniki: 500–600 g wołowiny 2 cebule szczypta cukru 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju, masła lub smalcu 2–3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 8 ziarenek czarnego pieprzu pół butelki jasnego piwa 2 kromki chleba razowego pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego kminku pół łyżeczki majeranku sól i pieprz do smaku 8 ziarenek czarnego pieprzu Przygotowanie: Wołowinę kroimy w kostkę. Obsmażamy na gorącym tłuszczu na dużym ogniu, mieszając. Następ

Śledzie z musztardą francuską i suszonymi pomidorami

Święta, święta i po świętach, ale mamy jeszcze sylwestra i uważam że to danie pasuje na niego idealnie. Na Wigilijny stół robiłam te przepyszne, lekko pikantne śledzie. Rozeszły się jak tak zwane świeże bułeczki:)Mogę je spokojnie polecić również jako dodatek na stół do sylwestrowej imprezki:) Zapraszam po przepis. Składniki: 5 płatów śledziowych 2 łyżki musztardy francuskiej pół papryczka chilli bez nasion 200 g suszonych pomidorów wraz z oliwą 1 cebula ok 2-3 łyżki octu balcamicznego świeżo zmielony pieprz olej rzepakowy Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie ok 2 godzin, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kawałki, wrzucamy do miski. Do śledzi dodajemy cebulę posiekaną w piórka, musztardę, pomidory pokrojone w paseczki razem z oliwą, chilli pokrojoną w cieniutkie plasterki, ocet, świeżo mielony pieprz. Wszystko dobrze mieszamy i przekładamy do miseczki. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, żeby się przegryzły wszystkie smaki. Smacznego:)

Syrop Imbirowo- miodowy z kurkumą eliksir zdrowia

Dziś właśnie zrobiłam świeży syrop imbirowo- miodowy, który gości u mnie w domu przez cały rok. Dlaczego akurat ten syrop? Imbir: zapobiega dolegliwościom w chorobie lokomocyjnej, morskiej, po narkozie. Imbir wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dlatego stosuje się go przy przeziębieniach. Ponadto imbir przynosi ulgę chorym stawom, ponieważ rozgrzewa organizm. Korzeń imbiru jest świetny na wzdęcia, działa rozkurczowo i żółciopędnie. Ma ochronny wpływ na żołądek, zapobiegając powstawaniu wrzodów. Ponadto zmniejsza ilość i częstość ataków migreny. Imbir warto stosować przy bólu gardła, ponieważ ma działanie odkażające, zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Pobudza wydzielanie śluzu, dlatego wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc. Imbir ma także zastosowanie przy problemach z koncentracją. Miód: dp walorów zdrowotnych miodu możemy zaliczyć takie jego cechy jak: wpływ na rozwój umysłowy i psychiczny, zwiększenie odporności na choroby, szybki przyrost ciał