Nigdy dotąd nie robiłam kruchych ciastek, postanowiłam spróbować właśnie przed świętami. Wyszły rewelacyjna, wszystkim smakują. Ciasteczka mają delikatny posmak masełka i kardamonu, są delikatne i kruche. Podczas pieczenia w całym domu unosiła się zapach kardamonu. Zapraszam po przepis:)
Składniki:
500 g mąki pszennej
230 g masła
150 g cukru
2 jajka
3 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Na początku rozpuścić masło z cukrem i przestudzić.
Do miski wrzućić pozostałe składniki i dodać przestudzone masło z cukrem, wymieszać, najlepiej ręcznie, zagnieść.
Wyrobiona ciasto rozwałkować na posypanej małą ilością mąk stolnicy, rozwałkować.
Wykroić ciasteczka za pomocą foremek, przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Piec ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C.
Składniki:
500 g mąki pszennej
230 g masła
150 g cukru
2 jajka
3 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Na początku rozpuścić masło z cukrem i przestudzić.
Do miski wrzućić pozostałe składniki i dodać przestudzone masło z cukrem, wymieszać, najlepiej ręcznie, zagnieść.
Wyrobiona ciasto rozwałkować na posypanej małą ilością mąk stolnicy, rozwałkować.
Wykroić ciasteczka za pomocą foremek, przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Piec ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C.
Komentarze